«

»

nov 25

Taaitaai

Taai taai (7)

Ingrediënten circa 30 stuks
•    215g bloem
•    215g roggebloem
•    10g bakpoeder
•    4 eetlepels gemalen anijszaad
•    Snufje zout
•    140g honing
•    200g lichte basterdsuiker
•    100ml water

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Zeef de bloem, roggebloem en het bakpoeder boven een kom. Voeg het anijszaad en het zout hieraan toe en roer even door elkaar.

Meng de honing met de basterdsuiker en het water in een steelpan en breng op laag vuur aan de kook.

Haal van het vuur af wanneer het kookt en schenk in het midden van het bloemmengsel. Let op het honingmengsel is erg heet! Roer met een houten lepel door elkaar. Waarbij je steeds wat meer bloem naar binnen roert zodat het mengt met het honingmengsel. Wanneer je rustig blijft roeren wordt het een samenhangend deeg. Kneed het eventueel nog even door met let daarbij op dat het deeg niet nog te heet is (laat het in dat geval nog even staan).

Het deeg werkt het makkelijkst wanneer het nog een beetje warm is dus probeer snel te werken. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap van ongeveer 6 mm dikte. Steek met koekjesstekers figuurtjes uit het deeg en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat. Let op dat de koekjes elkaar niet raken.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taaitaai in ongeveer 12 minuten gaar. Laat ze afkoelen en stop met een stukje brood in een luchtdicht afgesloten trommel en bewaar 4 dagen. Verwijder het stukje brood en bewaar de taaitaai in een koektrommel. Hoe langer je dit bewaard, hoe taaier en lekkerder de taaitaai wordt.

Bron: Het grote Sinterklaas kookboek

 

Ik zei het al eerder: Sinterklaas is mijn favoriete feestdag in het jaar en de hele periode er naar toe vind ik leuk. Ik ben gek op het meeste Sint lekkers maar vooral ook op de gezelligheid en de sfeer rondom dit feest. Van taaitaai had ik nooit gedacht dat het zo makkelijk zelf te maken zou zijn. Maar toen ik dit recept in Het grote Sinterklaas kookboek zag wist ik direct dat ik het eens wilde proberen. Zoals al vaker gezegd mag ik van mezelf geen kookboeken meer kopen want de kast staat hier al aardig vol. Maar toen ik las over Het grote Sinterklaas kookboek was dat wel even slikken want het leek me zo’n leuk boek! Ineens lag het boek bij ons op kantoor, gekregen omdat er een foto van onze letterrepen in staat. Dus zo gebeurde het dat ik er toch eens rustig in kon kijken en wat recepten heb gekopieerd. Dit taaitaai recept was er daar eentje van en de komende week komen er nog een paar online. De smaak is precies zoals die van de taaitaai die je bij de bakker koopt en de structuur na een tijdje ook. Wacht overigens wel echt een week of langer met eten want als de taaitaai uit de oven komt is deze heel hard en dat blijft de eerste paar dagen zo.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>