Tandoori kip

Tandoori kip-1 met logo

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de tandoori pasta
•    1 teen knoflook
•    2 cm verse gember
•    1 eetlepel paprikapoeder
•    1 theelepel kaneel
•    1 theelepel komijn
•    1/2 theelepel chilipoeder
•    2 kruidnagels
•    200 milliliter yoghurt
Voor de kip
•    1 hele kip van ongeveer 1,5 kilo
•    een halve citroen
•    1 theelepel zout
•    25g gesmolten ongezouten roomboter of 25g gesmolten ghee

Begin met het maken van de tandoori pasta. Pers de knoflook uit. Schil de gember en rasp deze fijn. Vermaal de kruidnagels met een vijzel. Verwijder de harde stukjes eruit. Meng nu alle ingrediënten met elkaar en zet weg in de koelkast tot gebruik. Je kunt de tandoori pasta 3 dagen in een goed afgesloten bakje in de koelkast bewaren.

Ga verder met de kip. Maak met een klein mesje ondiepe kleine snedes over de gehele kip. Wrijf de kip goed in met de citroen en wrijf vervolgens het zout in de snedes. Leg de kip in een braadslede en wrijf stevig in met de tandoori pasta. Zorg ervoor dat de kip overal bedekt is met de tandoori pasta en wrijf deze ook in de snedes.

Dek af met aluminiumfolie en zet weg in de koelkast voor minstens 4 uur, maar idealiter voor circa 24 uur zodat de smaken nog beter in kunnen trekken.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem de braadslede met de kip uit de koelkast en leg de kip met de borst naar boven toe. Besprenkel met de gesmolten boter. Zet de braadslede met daarin de kip op een rooster in het midden van de oven.

Na 45 minuten haal je de kip uit de oven en zet je de temperatuur van de oven op de hoogst mogelijke stand. Verwijder voorzichtig het vet uit de braadslede en zet de kip nog 10 tot 15 minuten terug in de oven. Snijd de kip voorzichtig in bij de dij. Wanneer het sap wat eruit komt helder is, dan is de kip goed gaar.

Laat de kip zo’n 10 minuten staan en serveer dan met rijst en citroenpartjes. Je kunt deze kip ook gebruiken als basis voor kip tikka masala. Hoe je dat doet, lees je hier.

Bron: Curry Bible

 

Aziatisch eten, ik ben er gek op! Thais, Japans maar zeker ook Indiaas. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik Indiaas nooit zelf maak. Ik eet het eigenlijk alleen op vakantie in een restaurant. Hoog tijd om daar verandering in aan te brengen! Dus toen ik laatst de Curry Bible, nota bena gekocht in India(!), mocht lenen van vrienden ging ik meteen op zoek naar een recept voor een Indiase curry. Het tweede recept wat in het boek stond was kip tikka masala en wilde ik graag proberen. Alleen heb je voor dat recept eerst een tandoori kip nodig (ja, je moet er wat voor over hebben) dus maakte ik eerst deze kip. Ook een aanrader hoor! Heerlijk met wat rijst of naanbrood en een salade. Maar ik gebruikte ‘m dus om kip tikka masala mee te maken. Het recept daarvan vind je hier.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.