«

»

dec 20

Traditionele zuccotto

Ingrediënten voor 6 personen:
•    150 milliliter sterke koffie
•    100 milliliter amaretto
•    150g lange vingers
•    60g amandelen
•    60g hazelnoten
•    150g Tony’s Chocolonely puur 70%
•    450 milliliter slagroom
•    4 eetlepels poedersuiker
•    Cacaopoeder

Neem een glazenschaal met een inhoud van ongeveer 1,5 liter. Bekleed deze aan de binnenkant met vershoudfolie.

Meng in een kom de koffie met de likeur. Doop de lange vingers er één voor één in en zet ze met de gesuikerde kant naar buiten aan de binnenkant van de kom totdat deze rondom helemaal gevuld is met lange vingers.

Hak de amandelen en hazelnoten grof. Rooster ze in een droge koekenpan en laat afkoelen. Hak 50 gram van de chocolade grof.

Klop de slagroom stijf met de poedersuiker. Spatel de noten en stukjes chocolade hier doorheen (houd eventueel een klein beetje achter ter garnering). Doe de helft van dit mengsel in de kom met lange vingers.

Nu smelt je de rest van de chocolade au bain marie (in een kommetje boven een pan met kokend water, let op dat het water het kommetje niet raakt). Spatel de gesmolten chocolade door het resterende slagroom mengsel en vul hier de glazen kom verder mee.

Nu neem je de overgebleven lange vingers. Haal deze weer door de kom met koffie en likeur en leg met de gesuikerde kant naar boven op de glazen schaal (dit wordt straks de bodem).

Zet de zuccotto minstens een uur in de koelkast om op te stijven. Stort het dessert op een mooi bord en bestrooi met de achtergehouden noten en chocolade. Bestuif licht met cacaopoeder door het poeder in een zeefje te doen en met een theelepeltje voorzichtig tegen de rand van het zeefje aan te tikken.

 

Weet je nog dat ik een hele tijd geleden een zuccotto met frambozen maakte? Het traditionele recept is met koffie maar omdat ik niet zo’n koffie fan ben ging ik destijds voor framboos. Laatst waren we bij mijn ouders eten en toen serveerde mijn moeder deze traditionele zuccotto, dus wel met koffie én met amandellikeur. Niet alleen zag dit dessert er super feestelijk uit (mooier dan die ik destijds maakte vind ik zelf) maar de smaak was ook nog eens super lekker. Als je deze traditionele zuccotto met kerst op tafel zet ga je dan ook zeker hoge ogen gooien!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>