Uit de pan van San goes Mexico, Guatemala & Belize

De oplettende lezer had het al gelezen in mijn behind the scenes van maart: als huwelijksreis gingen wij 3 weken naar Mexico, Guatemala en Belize. We hadden een top vakantie en iedereen die me volgt op Instagram heeft wellicht al wat fotootjes voorbij zien komen. Maar ik vond het toch wel leuk om er nog een artikel over te schrijven.

IMG_1447 IMG_1451
Wij vlogen van Amsterdam naar Cancun en gingen vanuit daar direct door naar Tulum. Even heerlijk relaxen aan een hagelwit strand met superblauwe zee. We loved it! Na 2 dagen bijslapen was het tijd voor wat actie dus trokken we met een huurauto het land in. We zwommen in diverse cenotes (onderwater grotten), bezochten de Maya ruïnes van Chichen Itza, slenterden rond in het gezellige stadje Merida, keken onze ogen uit bij de Paasprocessies en lichtshows met op de achtergrond de kleurrijke huisjes van Campeche, genoten van de Maya ruïnes in de jungle bij Palenque, hadden een ultiem zen moment na een verkoelende duik in mooie watervallen en genoten van een boottocht door een gigantische canyon.

IMG_1465 IMG_1475
IMG_1512 IMG_1514
Ook het Mexicaanse eten beviel ons wel: tortilla’s (die worden gemaakt in speciale machines in tortillaria’s), enchilada’s, nacho’s, fajita’s, gevulde kip, ceviche, quesadilla’s, chocolade, gebakken bananen, het was allemaal even lekker!

IMG_1510 IMG_1502
IMG_1504 IMG_1501
Voordat we doorgingen naar Guatemala werd de huurauto weer ingeleverd want zelf rijden in Guatemala is geen top idee. Minder vrijheid was jammer maar we hadden vooraf vervoer geregeld en dat werkte ook prima. Varen over lago de Atitlan, rondslenteren in Antigua, een vulkaan beklimmen en zonder al te veel andere toeristen genieten van de mooie tempels, natuur, toekans, apen en ander wild van Tikal: ook Guatemala was fantastisch!

IMG_1527 IMG_1538
We waren wel een beetje bang voor minder goed eten maar niets was minder waar. Ook in Guatemala zijn ze dol op alles wat met tortilla’s gemaakt wordt maar we aten er ook heerlijk Italiaans en Belgisch, probeerden een goed gevulde lokale soep, hadden fantastische fajita’s en nacho’s en maakten kennis met Chiles Rellenos. Dit is een soort van Guatemalteekse versie van onze gevulde paprika. Binnenkort ga ik ‘m zelf maken dus houd de website in de gaten voor een recept! Uiteraard bezochten we ook de lokale markt en probeerden we het lokale ontbijt: gebakken eieren met gepureerde zwarte bonen, tortilla’s of toast en gebakken banaan. Yep, daar kon je wel even op door 😉

IMG_1515 IMG_1523
Vanuit Tikal doorkruisten we in een ochtend Belize (bizar hoe klein dit land is!) van west naar oost om in Belize City de boot te nemen naar Caye Caulker. Paradijs op aarde! Nog nooit zag ik zo’n helder water en zoveel mooie vissen en koraal bij elkaar. Mark haalde zijn duikbrevet en ik ging snorkelen. Natuurlijk was ook hier voldoende tijd om te relaxen én lekker te eten! We ontbeten iedere ochtend bij een leuk tentje met Nederlandse eigenaresse waar ze de lekkerste tosti’s maakten maar ook fantastische brownies to go verkochten en ik zelfs brood met pindakaas en banaan kon bestellen. Heerlijk! Verder aten we onder andere vers gevangen krab en garnalen, kruidige viscurry en echte Franse crêpes.

IMG_1568 IMG_1583
Ook fijn: in Midden Amerika zijn de cocktails lekker goedkoop en dus werden er volop mojito’s gedronken en probeerden we ook wat lokale en nieuwe cocktails uit. Verder was ik verslaafd aan de heerlijk verfrissende huisgemaakte citroen limonade die je bijna overal kon krijgen en dronken we natuurlijk de nodige verse fruitsapjes zodat we ook nog wat vitamines binnen kregen.

IMG_8373 IMG_1615

Voordat het tijd was om terug te gaan naar huis hadden we nog een stop van een dag in New York waar we met vrienden hadden afgesproken. We hadden een super lekker diner met een soort Aziatische tapas bij Buddakan in het Meatpacking district. Een heerlijke avond met fantastisch eten en lekkere wijn! Het werd best laat dus voordat we de volgende dag allemaal weer up en running waren was het brunch tijd. Nergens krijg je zo’n goede brunch als in New York. Ik genoot van wentelteefjes met aardbeien en tegelijkertijd ook zoete aardappelfrietjes met chipotle mayo. Klinkt raar, maar was heerlijk! En ook meteen genoeg als vervanging voor ontbijt, lunch én avondeten 😉 En daarmee kwam onze fantastische reis helaas weer ten einde.

Inmiddels zijn we alweer ruim 2 weken terug in Nederland en druk bezig met foto’s uitzoeken. Zoals je wellicht tussen de regels door hebt kunnen lezen heb ik weer de nodige inspiratie voor nieuwe gerechten op gedaan waar ik de komende tijd lekker mee kan experimenteren. Daarover dus hopelijk snel meer!


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.