Uit de pan van San in Andalusië

Als je me volgt op Instagram dan kan het je niet ontgaan zijn, wij waren in september/oktober 3 weken in Andalusië. Vandaar ook dat er ook even 3 weken geen nieuwe berichten online kwamen. Maar goed vakantie in Europa dus… Dat hebben Mark en ik qua lange vakantie nog nooit eerder samen gedaan maar met een baby zagen wij een lange vlucht met bijbehorende jetlag toch niet zo zitten. Ik had veel goede verhalen gehoord over Andalusië dus al tijdens de zwangerschap stond deze vakantie qua timing en bestemming vast. En ik moet je eerlijk zeggen: het was fantastisch en ik heb het intercontinentale geen moment gemist. Lees je mee voor mijn tips over de regio?

Gezien onze trip inclusief baby kozen wij voor 3 huisjes op verschillende plekken. Dan konden we ’s avonds gewoon zelf koken (lees barbecueën) terwijl Dex lekker in z’n bedje kon slapen en hadden we de kans om met dagtrips veel van de regio te zien want we hadden een huurauto.
Onze eerste week spendeerden we in een huisje vlakbij Frigiliana. Dat is een geweldig mooi wit bergdorp wat zeker een bezoekje waard is! Op donderdagochtend is er markt en is het mega druk met toeristen dus ik zou lekker een ander moment in de week kiezen. Wij lunchten hier bij Restaurante La Taberna de Sacristan (Plaza de la Iglesia). Ik vond het niet een hele authentieke uitstraling hebben maar het eten was heerlijk! Ik nam de gegrilde groentes en die waren echt top! Verder kregen wij hier later van een local nog de tip voor Bar Virtudes maar hier zijn we zelf niet meer geweest.
Frigiliana ligt vlakbij de wat meer bekende plaats Nerja. Nerja is een mooie plaats aan de kust met een aantal verschillende stranden. Het bekendste strand is Playa Burriana. Wij gingen hier lunchen bij Chiringuito de ayo (bijna aan het eind van het strand) waar gigantische pannen paella op open vuur worden klaargemaakt. Spotgoedkoop en fantastisch van smaak! Dit is echt het ultieme vakantiegevoel in combinatie met het uitzicht op zee!
Vlakbij Balcon d’Europa (bekend uitzichtpunt in Nerja) hebben wij ook nog gelunchd bij D’Vinos gastrobar (Calle Almirante Ferrandiz 34). Je kunt hier terecht voor heerlijke tapas en goede wijn. Wij waren fan!

Verder gingen we deze week een dagje naar Granada waar we uiteraard het Alhambra bezochten, een must do als je naar Andalusië gaat. Het is daar echt prachtig! Hier lunchten we bij La Borraja (Plaza Fortuny 1), op loopafstand van het Alhambra. We probeerden de quinoa salade met krab en de burrito en beide gerechten waren top!
Mocht je met kleine kinderen reizen: Granada is nogal heuvelachtig met heel veel trapjes dus laat die kinderwagen lekker achterwege en doe alles met de draagzak.
Tenslotte deden we in deze eerste week een dagje Malaga. Best een leuke stad maar zeker geen must see vonden wij. Ben je er in de buurt breng dan een bezoekje aan de kathedraal en het Alcazaba of verdiep je in de geschiedenis van Picasso (hij werd hier geboren). Qua eten is Lepanto (Calle Marqués de Larios 7) een aanrader voor koffie/thee met iets lekkers. Dit is de beste bakkerij van Malaga. Wij namen een crema yema wat een typisch gebakje voor Malaga is. Verder moet je zeker even langs bij El Pimpi (Calle Granada 68), de oudste tapasbar van Malaga. Loop hier doorheen en kijk je ogen uit maar eten zou ik lekker ergens anders doen want wij vonden het niet echt bijzonder.
Tijdens onze tweede week hadden we een huisje in Arriate, vlakbij Ronda. In Arriate zit in het vroegere treinstation een geweldig Spaans restaurant van een Nederlandse eigenaar: El Muelle de Arriate (Estación Renfe Arriate MA7400 KM4). De Verdejo hier is de beste die we tijdens onze trip gedronken hebben en het eten was fantastisch! Probeer zeker een van de gazpacho’s en wij vonden ook de geitenkaaskroketjes heerlijk! Van de dessertkaart liep het water me in de mond maar we hadden een doodmoe kind dus besloten die met pijn in het hart te skippen. Reserveren is hier een must!

Een andere aanrader in Arriate is Bodega Vetas (Camino Nador). Dit is een kleine wijngaard met fantastische rode wijnen. Een van de beste van Spanje. Wij kregen een korte rondleiding en deden een proeverij. Jammie jammie!
Uiteraard brachten we deze week ook een aantal keer een bezoek aan Ronda. Qua toeristische sights moet je hier natuurlijk de brug met de kloof bezoeken en sla hierbij ook de Puente Viejo niet over!

Maar ook voor lekker eten zit je in Ronda helemaal goed. Toen wij er waren was het heet en dat vroeg natuurlijk om een ijsje. Het beste ijs in Ronda vind je bij Heladeria E’Gelato (Carrera de Espinel 64). Het Ferrero Rocher ijs is een aanrader evenals de smaak delireum ronda; een mix van vanille ijs met chocolade, veel kaneel (moet je dus wel van houden) en nootjes.
Verder vind je in Ronda heel veel tapas tenten. Wij hadden als tip De Locos Tapas (Plaza Arqto Fco Pons Sorolla 7; reserveren is een must) gekregen. Onze lunch hier was inderdaad erg lekker en geslaagd en ik zou dit tentje dan ook zeker aanbevelen.

Maar nog betere tapas aten wij bij Tragata (Calle Nueva 4). Dit was echt top met een aantal bijzondere en een aantal klassieke gerechten op de kaart. Gastronomische tapas vat het denk ik het beste samen. De prijs valt echter reuze mee. Wij waren voor een uitgebreide lunch inclusief dessert en cava voor minder dan €40 klaar. Wij hadden niet gereserveerd maar het was behoorlijk druk dus ik zou dat wel aanraden.

Uiteraard moesten we ook de beste patisserie van Ronda even proberen. Dus kochten we een aardbeien en een chocolade champagne taartje bij Confiteria Daver (Calle Virgen de los Remedios 6). Daar hadden we geen spijt van want het gebak was heerlijk!  We konden zelfs niet kiezen welke van de 2 de lekkerste was.
Tenslotte bezochten we deze week 2 natuurparken, namelijk El Torcal de Antequerra en Sierra de Grazalema. In beide parken kun je prachtige wandelingen maken. Check vooraf goed op welke dagen het Info centrum in het park open is, dat wil namelijk nog wel eens wijzigen. Ons bezoek aan Sierra de Grazalema combineerden we met een bezoekje aan Zahara de la Sierra. Een prachtig wit bergdorpje met fantastische vergezichten. Hier kun je heerlijk lunchen bij El Lago (Calle Felix Rodriquez de la Fuente 11). De eend is super lekker maar ook onze andere gerechten waren heerlijk.
De laatste week brachten we door vlakbij Sevilla. Vanuit dit huisje zijn we een aantal keer de stad in geweest en hebben het verder rustig aan gedaan. Sevilla is een prachtige stad om lekker rond te struinen en goed te eten! Qua must sees moet je zeker naar het Real Alcázar (boek vooraf kaartjes online. Hiermee moet je overigens nog steeds in een rij maar die gaat snel), de kathedraal (skip hier de rij door eerst naar Iglesia El divino Salvador te gaan en daar een combi ticket te kopen voor €9) en Plaza Espana. Maar gewoon een beetje ronddwalen door de smalle straatjes is ook echt aan te raden!
Ook in Sevilla hebben wij weer heerlijk gegeten. Hier hebben we voor de eerste en enige keer deze vakantie buiten de deur ontbeten. Namelijk bij Panypiu (Calle Cabeza del Rey Don Pedro 15). Dit tentje is opgezet door een Spanjaard, Italiaan en Fransoos en zij hebben het beste van die drie keukens uit de bakkerij samengebracht. Dit tentje is populair maar de service is snel en vriendelijk. Het brood was heerlijk en ook de taartjes zagen er fantastisch uit. Dit is dan ook zeker een goede optie voor een koffie/thee met iets lekkers momentje.

Een andere goede optie voor dat laatste is La Campana (Calle Sierpes 1-3). De vitrines hier staan vol met gebak en ander lekkers waarvan het water je in de mond loopt. Ook hebben ze hier heerlijk Italiaans ijs. Dat probeerden wij en was inderdaad fantastisch lekker!

Een typisch Spaanse lekkernij is churros. Dit is een soort gefrituurd deeg en als je de traditionele versie con chocolate neemt krijg je hierbij een kopje chocolademelk wat meer weg heeft van een chocoladesaus. Hierin dip je de churros. Ik had gelezen dat je de beste churros van Sevilla krijgt bij Bar El Comericio (Calle Lineros 9). Die moesten we dus proberen en ze waren inderdaad heerlijk! Knapperig van buiten, zacht van binnen en niet te vet. Aanrader!
Maar natuurlijk kun je Sevilla niet bezoeken zonder tapas te eten! Er zijn vele leuke tentjes dus het beste bestel je steeds maar enkele kleine porties en ga je wat later op de dag gewoon weer ergens anders naar toe. Helaas hadden wij met baby en de vele sights van de stad niet heel veel tijd om op zoek te gaan naar de pareltjes. Maar wij vonden Bar Europa (Calle Siete Revueltas 35) echt een aanrader. Naar verluid maken ze hier de beste kroketjes van Sevilla en die waren inderdaad top! Verder vonden wij de tonijn met amandelsaus heerlijk!

En toen zat de vakantie er voor ons helaas alweer op. Maar wat was het heerlijk en wat hebben we genoten! Ik vond Andalusië echt een aanrader en er is zoveel te zien dat het zo maar zou kunnen dat we nog een keer teruggaan…


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.