«

»

mei 27

Uit de pan van San in Japan

Zo na ruim 3 weken Japan zijn we weer thuis al is de jetlag nog niet helemaal voorbij πŸ˜‰ De vakantie was echt fantastisch, mocht je me volgen op Instagram dan heb je wellicht al wat foto’s voorbij zien komen. Japan is zo’n mooi land: de natuur is geweldig maar je vindt er ook de mooiste tempels, oude kastelen uit de Samurai tijd en natuurlijk hypermoderne steden.

IMG_7673 IMG_7200
Met de bekende shinkansen (de bullet train) hebben wij het hele land doorgereisd. We begonnen in Tokyo en zijn via het westen naar beneden gereisd. We trokken de bergen in bij Mt Fuji, liepen een wandeling door oude postdorpjes in de Japanse Alpen, zagen de tempels en geisha’s in Kyoto, bezochten een oud pelgrimsdorpje vanuit Osaka, waren zeer onder de indruk van de gevolgen van de atoombom in Hiroshima, relaxten even in Fukuoka, verkenden het natuurgebied rondom vulkaan Mount Aso, zagen de geisers en thermaalbaden in Beppu, wandelden door de prachtige vallei van Kamikochi om vervolgens weer in Tokyo te eindigen. Echt een top reis!

IMG_6755 IMG_6846
De Japanners zijn ook een fantastisch volk: ze zijn super schoon, netjes, beleefd en ontzettend vriendelijk. Het niveau van Engels is niet erg hoog en veel mensen durven het ook niet goed te spreken, bang om fouten te maken. En toch zullen ze je altijd helpen, ook al verstaan ze je soms maar half. Zo konden wij in Fukuoka ons hotel niet vinden waarop een Japanner met ons de halve buurt doorkruiste totdat we er voor de deur stonden. En wij maar met onze koffers er achteraan struinen πŸ˜‰

En dan het eten, oh my god, dat was echt zo verrukkelijk! In de Lonely Planet stond een uitgebreid stuk over alle verschillende gerechten en lokale specialiteiten en wij hebben er een sport van gemaakt daar zo veel mogelijk van te proberen… De eerste week aten wij dan ook geen enkele keer hetzelfde. We aten de beste sushi die ik ooit gegeten heb bij de vismarkt in Tokyo, met vis zo vers dat ie smelt op je tong. Deze was zo ontzettend lekker dat we de andere sushi in Japan allemaal tegen vonden vallen en de tweede keer in Tokyo nogmaals los gingen voor de lunch πŸ˜‰ Ook aten we daar heerlijke tempura (die ik in Nederland nooit echt lekker vind) van o.a. bamboe en lotus bij een van de toptempura restaurants. Vervolgens maakten we kennis met Okonomiyaki: een soort van Japanse hartige pannenkoeken die wordt afgetopt met mayonaise (ja echt) en speciale saus, super lekker!

IMG_6714 IMG_6765
Natuurlijk werden ook de ramen (noodles) en gyoza (soort van dumplings) geprobeerd, jammie jammie. In Nagoya aten we yakitori als tussendoortje en probeerden we de lokale specialiteit tonkatsu, een soort van Japanse schnitzel. In Kyoto hadden we een traditioneel kaiseki diner, dit is de Japanse vorm van fine dining waarbij je vaak een proeverij van zo’n 10 gerechtjes krijgt die allemaal erg mooi worden opgediend. Hieronder ook de shabu-shabu: een soort van bouillon waar je je vlees in gaart. Ook maakten we daar kennis met de Japanse Izakaya: een soort van tapas, maar dan uiteraard met de heerlijkste Japanse gerechten.Β  In Osaka aten we Japanse curry (aanrader!) en volgden we een kookcursus, een kadootje wat ik eerder dit jaar van Mark had gekregen voor ons 6 jarig jubileum. Wat een top cadeau! Super leuk om een klein stukje van de geheimen uit de Japanse keuken te ontdekken! We maakten yakitori, soba noodles en okonomiyaki. De recepten ga ik zeker nog eens namaken, dus die kun je in de komende weken online verwachten. Natuurlijk probeerden wij ook de Japanse bakplaat (teppanyaki), waarop we een fantastisch wagyu bief (de beste ter wereld) voor onze neus bereid zagen worden. Laat ik het maar zo zeggen: op bief gebied zijn we ruined for life πŸ˜‰ Op het gebied van sushi overigens ook…

IMG_7114 IMG_7325
En in Japan eet je niet alleen lekker Japans, je vindt er ook hele goede Italiaanse, Franse en Spaanse restaurants! Ook is het land bezaaid met Franse bakkerijtjes en patissiers waar je de lekkerste broden, croissants en gebak kunt kopen. Wij ontbeten dan ook bijna iedere dag met croissantjes en pain au chocolat, niet slecht toch πŸ˜‰ ?! Ook namen we tijdens een dag wandelen door de bergen vaak een heerlijk stokbrood en kaas mee voor een stevige lunch onderweg.

Wij hadden ook nog eens geluk dat het gedurende onze hele vakantie op 2 dagen na prachtig weer was dus we hebben echt een geweldige reis gehad! Ik zou het echt zeker aanraden als je nog een bijzondere vakantiebestemming zoekt! Mocht je toevallig die kant op gaan en nog tips willen, ik heb tijdens onze reis een uitgebreid bestand van bezienswaardigheden, restaurants en hotels bijgehouden voor een vriendin van me die binnenkort ook die kant op gaat. Als je daar ook interesse in hebt stuur ik het graag door dus stuur me dan even een mailtje via info @uitdepanvansan.nl


2 reacties

  1. Jamie

    Super leuk verslag!!! Ik krijg er honger van πŸ™‚ Japan stond al hoog bij ons op de destination list, maar nu nog hoger. Grappig, die tonkatsu die je beschrijft lijkt op de katsudon die wij van een Japans restaurantje in Kathmandu kennen; dat was een bak rijst met een schnitzelachtig stukje vlees er bovenop. Ik gok dat Katsu Schnitzel is πŸ˜€

    1. Sanne Arts

      Thnx πŸ™‚
      Ja Japan is echt een topper en al helemaal voor foodies. Zullen jullie tijdens onze eetdate het fotoboek laten zien, daarna ben je vast helemaal overtuigd πŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>