Vijg ricotta taartjes

Ingrediënten voor 6 taartjes:
Bodem (evt. te vervangen door hartige taart deeg uit het vriesvak van de supermarkt)
• 70g speltbloem (o.a. verkrijgbaar bij de natuurwinkel), normale bloem kan ook
• 35g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
• 1/2 losgeklopt ei
• 1 eetlepel koud water
Vulling
• 4,5 vijgen
• 12 eetlepels ricotta
• 8 walnoten
• Versgemalen peper naar smaak

Voor dit recept heb je 6 tartelettes vormpjes nodig. Eventueel kun je de taartjes ook in een muffinvorm maken.

Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met de roomboter met je handen of in de keukenmachine. Voeg het ei en water toe en kneed tot een soepel deeg. Maak van het deeg een platte plak, wikkel in plastic folie en leg even in de koelkast om op te stijven. Eventueel kun je het deeg ook een dag eerder maken en in de koelkast bewaren tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Snijd de vijgen in kwarten en breek de walnoten in stukjes.

Rol het deeg uit (gebruik eventueel wat extra speltbloem als het teveel plakt) tot een dikte van ongeveer 10mm en steek hier 6 cirkels uit met een ronde uitsteker met een doorsnede van circa 8-10cm. Indien je geen uitsteker hebt kun je dit bijvoorbeeld ook doen met een glas. Leg de deegrondjes in de tartelettes vormpjes en druk goed aan. Mocht je deeg overhouden dan kun je dit ingewikkeld in plastic folie en verpakt in een diepvrieszakje nog prima een tijdje bewaren in de vriezer.

Verdeel nu de ricotta en de walnoten over de vormpjes en leg tenslotte drie vijgenpartjes in ieder taartje. Bestrooi ieder taartje met een flinke snuf versgemalen peper.

Bak de taartjes in circa 15 minuten goudbruin en gaar.
Al een tijdje staan deze heerlijke brie spinazie taartjes op de website. Een klein hartig taartje als voorgerecht vind ik zelf erg leuk dus hoog tijd om hier wat variaties mee te bedenken! Op dit moment zijn de vijgen volop in het seizoen en daar moet je natuurlijk van profiteren. Ik besloot dan ook om deze vijg ricotta taartjes te maken. Een heerlijk romig taartje. Zoals wel vaker gebeurd wanneer ik nieuwe voorgerechten test aten wij dit als diner. Ik maakte 3 taartjes naar dit recept en nog eens drie met een andere vulling. Stiekem vond ik de andere variant nog net iets lekkerder dus die krijg je volgend weekend van me.  Dit gerechtje is overigens ook een heel goed hapje op een feestje. Vind je het lastig om zelf een bodem te maken of heb je hier geen tijd voor, neem dan kant&klaar hartige taart deeg van Dr. Oetker.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.