Walnotentaart

Ingrediënten voor een taart van 10 tot 12 stukken:
Voor de bodem
•    250g zelfrijzend bakmeel
•    125g witte basterd suiker
•    125g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
•    1 ei
•    Snufje zout
Voor de vulling
•    50 ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    150g golden syrup
•    200g bruine basterdsuiker
•    5 eieren
•    20g bloem
•    Snufje zout
•    200g walnoten

Begin met het maken van de vulling. Doe de boter met de golden syrup en de bruine basterdsuiker in een steelpan en breng aan de kook. Klop de eieren ondertussen licht los. Laat het botermengsel ongeveer 5 minuten koken en giet dan op de eieren. Meng de bloem met het zout hierdoor en laat dit mengsel een nacht in de koelkast staan.

Ga verder met het deeg voor de bodem. Zeef het zelfrijzend bakmeel met de basterd suiker. Voeg de boter toe en snijd dit met een mes klein. Voeg het ei toe en kneed tot een soepel deeg (eventueel kun je dit ook met de keukenmachine doen). Maak een bal van het deeg en leg deze gewikkeld in plastic folie 15-30 minuten in de koelkast om op te stijven. Langer kan ook.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een grote tartelette vorm in met boter en bestuif licht met bloem. Strooi ook wat bloem op je werkblad en op de deegroller. Rol het deeg nu uit tot een grote ronde plak van ongeveer 5mm dikte. Als het deeg te veel plakt gebruik je wat extra bloem.

Beleg de tartelette vorm met het deeg. Druk de randen goed aan en snijd eventueel overtollig deeg weg. Meng nu de walnoten door de vulling en verdeel deze over de bodem van de taart.

Bak de walnotentaart in circa 45 minuten in het midden van de oven gaar. Laat volledig afkoelen in de vorm en bewaar in de koelkast tot gebruik. Los de taart voor het serveren uit de vorm, dat ziet er mooier uit.

 

Hoewel het afgelopen week nog best redelijk weer was, zitten we inmiddels midden in de herfst. En dat betekent dat er weer volop walnoten verkrijgbaar zijn. Heerlijk en gezond om zo te eten maar waarom zou je er niet een lekkere taart mee bakken? Deze walnotentaart bakte ik vorige week voor onze familiedag en viel goed in de smaak. Het is best een zware taart dus snijd er kleine puntjes van. Alleen maar handig want dat betekent dat je er zo’n 10 tot 12 mensen blij mee kunt maken.


2 reacties

  1. Als je het hete mengsel bij de eieren giet, stolt het ei dan niet???

    1. Hoi Antoinette,
      Daar was ik inderdaad ook bang voor toen ik dit recept uitprobeerde maar dat gebeurde bij mij niet.
      Groetjes, Sanne

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.