«

»

jul 02

Weens kersentaartje

Ingrediënten 1 taart (8 stukken)
Voor het deeg
•    100g lichte basterd suiker
•    10g bakpoeder
•    250g bloem
•    125g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
•    1 ei
Voor de vulling
•    860g Taart & vlaaifruit kersen
•    Eiwit van 1 ei
•    Snufje zout
•    33g fijne kristalsuiker
•    30g poedersuiker

Voor dit recept heb je bakbonen of een ander blindbakvulling nodig.

Zeef de bloem met de bakpoeder en de basterd suiker. Voeg de boter toe en snijd dit met een mes klein. Voeg het ei toe en kneed tot een soepel deeg (eventueel kun je dit ook met de keukenmachine doen). Maak een bal van het deeg en leg deze gewikkeld in plastic folie 15-30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 20 cm) met bakpapier, vet in met boter en bestuif met bloem. Neem het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een grote lap. Bekleed de bodem en randen van de springvorm met het deeg.

Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de taart met bakbonen (of een andere blindbakvulling).  Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Verwijder nu het bakpapier met daarop de bakbonen. Deze kun je bewaren voor een volgende keer. Zet de taart nog 10 minuten terug in de oven zodat de bodem verder gaart.

Laat de taart volledig afkoelen in de vorm op een rooster. Verwijder vervolgens voorzichtig de springvorm.

Terwijl de taart afkoelt ga je verder met het maken van het schuim voor bovenop. Verwarm de oven voor op 100 graden (elektrisch).

Neem een vetvrije kom en doe hierin het eiwit met een snufje zout. Klop met de mixer tot een schuim. Wanneer het begint te schuimen voeg je in kleine beetjes de kristalsuiker toe terwijl je blijft kloppen. Klop door totdat alle suiker goed gemengd is en je een stevig schuim hebt. Nu spatel je de poedersuiker hier voorzichtig doorheen.

Bekleed je ovenrooster met een vel bakpapier en strijk het schuim hierop met een spatel uit. Droog circa 2 uur in de oven en laat vervolgens nog minstens een half uur in de oven staan. Als het schuim volledig is afgekoeld verwijder je het voorzichtig van het bakpapier en breek je het in stukken.

Vul de taartbodem met de kersen en verdeel de schuim stukken hierover. Let op, leg het schuim pas op de taart vlak voor het serveren, want het schuim wordt zacht als je de taart in de koelkast zet en/of als het schuim te lang op de kersenvulling ligt.

 

Op mijn achttiende kreeg ik een bijbaantje bij de plaatselijke groentewinkel. Super leuk, want er zat ook veel keukenwerk bij. Een van de grote voordelen van het werken op zaterdag was dat je eventuele restjes die niet over het weekend heen bewaard konden worden mee mocht nemen naar huis. Naast die groentewinkel zat een hele goede patisserie waar het ook zo werkte en vaak werd er aan het einde van de dag nog wat geruild. Niet verkeerd toch? Ik werd er altijd erg blij van als het Weense kersentaartje zich in die doos met gebak bevond. Onlangs dacht ik hier ineens aan terug en toen bedacht ik dit recept. Het is wel een versimpelde versie van de taart die ik toen altijd zo lekker vond maar ook dit Weens kersentaartje mag er zijn. De combinatie van smaken en structuren is super lekker.


4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Lucia

    Lijkt me lekker fris. Toevallig net van de week zelf kersen vlaaivulling gemaakt en in potten ingemaakt dus dat komt goed van pas nu.

    1. Sanne Arts

      Leuk om te horen 🙂 Wat leuk dat je zelf kersenvlaaivulling gemaakt hebt! Is ook veel lekkerder dan uit een potje natuurlijk maar ik heb tegenwoordig toch iets minder tijd voor alles zelf maken helaas dus besloot in dit geval voor de snelle variant te gaan. Maar niets is lekkerder dan zelfgemaakt met vers fruit!

  2. ria

    die ga ik ook een keer proberen, lijkt me heerlijk

    1. Sanne Arts

      Dank je! Is zeker aan te raden. Met jouw lekkere appeltaart deeg 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>