Witlof tarte tatin

Witlof tarte tatin logo

Ingrediënten voor 2 personen:
•    5 kropjes witlof
•    olijfolie
•    45g donkere basterdsuiker
•    1 eetlepel balsamico azijn
•    1/2 rol vers bladerdeeg (eventueel kun je ook diepvries bladerdeeg gebruiken)

Snijd de onderkanten van de witlof af en gaar de kropjes in een scheutje olijfolie in een grote pan op laag vuur. Dit duurt circa 30 minuten. Let op: voeg geen water toe aan de witlof, dit zorgt voor teveel vocht in je tarte tatin. Gebruik ook niet teveel olie. Tot hier kun je dit recept een paar uur van te voren alvast voorbereiden.

Neem een ovenbestendige bakpan of tarte tatin vorm en zet op matig vuur met 1 eetlepel olijfolie en de basterdsuiker. Laat de suiker karameliseren (dit is het geval wanneer je bubbeltjes ziet). Roer constant en let op dat het niet verbrandt. Voeg de balsamicoazijn toe. Als het goed is gaat de suiker nu schuimen.

Haal de pan van het vuur en leg de witlof erin. Leg de stronkjes dicht tegen elkaar aan. Snijd grote stronkjes eventueel doormidden. Let op dat de cirkel goed dicht is. Drapeer het bladerdeeg over de witlof en stop de witlof aan de zijkanten goed in. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg, zo kan stoom die eventueel ontstaat ontsnappen tijdens het bakken.

Bak de taart in circa 20 minuten in het midden van de oven in de pan of vorm gaar. Haal de taart uit de oven en laat maximaal 5 minuten afkoelen. Los de taart op z’n kop door een schaal of bord op de vorm te leggen. Let hierbij op dat je je niet verbrandt of je kleren verpest want er kan vocht weglopen wanneer je dit doet (bij mij zat er nog vrij veel vocht op de taart dus doe echt voorzichtig).

Serveer direct en overgiet eventueel met nog wat extra saus die in de vorm is blijven zitten.

 

Al lang geleden scheurde ik dit recept uit een woontijdchrift (welk weet ik alleen niet meer) en besloot ik dit een keer te gaan maken. Ik heb een grote klapper met dit soort knipsels en als ik een etentje heb blader ik daar doorheen voor inspiratie. In aanloop naar Kerst heb ik dit ook regelmatig gedaan en toen kwam ik dit recept weer tegen. Op Tweede Kerstdag aten Mark en ik lekker thuis met z’n tweeën en daarvoor vond ik dit recept wel geschikt. Deze witlof tarte tatin ziet er hartstikke mooi uit en is ook nog eens erg lekker! Het is een combinatie van hartig deeg en de hartige witlof met een lichtzoet sausje. Wij hebben er in ieder geval van gesmuld! Het nadeel van dit recept is alleen dat je natuurlijk nooit weet of je de taart mooi gelost krijgt. Maar goed, daar zal hij vast niet minder lekker door smaken 😉 Ook vond ik dat er vrij veel vocht in de vorm blijft waardoor je echt goed op moet letten om niet alles vies te hebben of jezelf te verbranden.


2 reacties

    • Laura op 15/08/2017 om 20:49
    • Reageer

    Simpel maar lekker! Dankje voor het idee 😀

    1. Graag gedaan en goede reminder; ik moet dit ook weer eens maken 😉

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.