«

»

jun 25

Witte chocolade aardbei eton mess

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de meringue
•    Eiwit van 1 ei
•    Snufje zout
•    33g fijne kristalsuiker
•    30g poedersuiker
Verder nodig
•    100g witte chocolade
•    200g Skyr
•    16 aardbeien

Begin met het maken van de meringues. Verwarm de oven voor op 100 graden (elektrisch).

Neem een vetvrije kom en doe hierin het eiwit met een snufje zout. Klop met de mixer tot een schuim. Wanneer het begint te schuimen voeg je in kleine beetjes de kristalsuiker toe terwijl je blijft kloppen. Klop door totdat alle suiker goed gemengd is en je een stevig schuim hebt. Nu spatel je de poedersuiker hier voorzichtig doorheen.

Bekleed je ovenrooster met een vel bakpapier en verdeel het schuim in 4 hoopjes met behulp van een lepel. Droog het schuim 2 uur in de voorverwarmde oven. Laat vervolgens nog minstens 2 uur in de oven staan afkoelen zonder dat je de ovendeur tussendoor open maakt (een nacht kan ook).

Terwijl de meringues in de oven staan ga je verder met de rest van het recept. Smelt de chocolade au bain marie. Wanneer de chocolade volledig gesmolten is meng je deze met een garde door de Skyr. Zet weg in de koelkast om af te koelen en op te stijven.

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd in kwarten.

Nu ga je het dessert samen stellen, doe dit pas als het witte chocolade mengsel en de meringues volledig zijn afgekoeld. Neem 4 glazen of schaaltjes. Verbrokkel boven ieder schaaltje circa 2/3 van iedere meringue. Verdeel het witte chocolade mengsel hierover, gevolgd door de aardbeien. Verkruimel tenslotte het laatste stukje meringue over ieder glaasje. Serveer direct.

 

Vorige week maakte ik een Weens kersentaartje en daarvoor maakte ik meringue. Ik had alleen een klein inschattingsfoutje gemaakt in de hoeveelheid die ik daarvoor nodig had en had dus nog de nodige meringue over. Een goede reden voor een variatie op de traditionele eton mess. Er stonden nog verse aardbeien in de koelkast voor het Vaderdag ontbijt en chocolade heb ik altijd in huis dus zo ontstond al snel het idee voor een witte chocolade aardbei eton mess. De meringue kun je vooraf maken en in een luchtdichte bak prima een paar dagen bewaren op kamertemperatuur. De rest van dit dessert heb je vervolgens binnen no time klaar.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>