«

»

jul 11

Witte chocolade frambozen taart

Witte chocolade frambozen taart-met logo

Ingrediënten voor circa 15 stukken:
Voor de taart
•    200g witte chocolade
•    150g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    150 milliliter melk
•    130g fijne kristalsuiker
•    8g vanille suiker
•    2 eieren
•    16g bakpoeder
•    225g bloem
Voor de witte chocolade vulling
•    375g witte chocolade
•    125 milliliter slagroom
Voor de frambozenvulling
•    4 eetlepels frambozenjam
•    10 verse frambozen
Verder nodig:
•    gevriesdroogde (online te bestellen) of verse frambozen ter garnering

Begin met het maken van de taart. Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Bekleed een springvorm (doorsnede circa 28 centimeter) met bakpapier en vet in.

Hak de witte chocolade in stukjes en doe samen met de melk en boter in een steelpan. Verwarm op middelhoog vuur totdat de chocolade volledig gesmolten is en je een mooi glad mengsel hebt. Blijf tijdens het verwarmen continu roeren. Schenk het mengsel in een kom en laat volledig afkoelen.

Klop de eieren los en voeg samen met de suiker en vanillesuiker toe aan het afgekoelde witte chocolademengsel. Roer met een garde door elkaar totdat alles is gemengd.

Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en spatel voorzichtig door elkaar.

Schenk het beslag voorzichtig in de springvorm en tik de vorm vervolgens een paar keer zachtjes op het aanrecht om luchtbelletjes te verwijderen.

Bak de taart in circa 55 minuten in het midden van de oven gaar. Wanneer een satéprikker er droog en schoon uitkomt is de taart goed. Laat de taart circa 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder vervolgens de vorm en laat op een rooster volledig afkoelen.

Terwijl de taart in de oven staat ga je alvast verder met het maken van de witte chocoladevulling. Hak de chocolade in stukjes en doe samen met de slagroom in een kom. Zet een pan kokend water op het vuur en zet de kom hierin. Let er daarbij op dat de kom het water niet raakt! Smelt de chocolade op deze manier au bain marie en blijf steeds goed roeren met een garde.

Wanneer de  chocolade gesmolten is en het mengsel glad is, haal je de kom van de pan af (let op voor de stoom!). Dek de kom af met folie en zet anderhalf uur in de koelkast. Roer het mengsel tussendoor af en toe door totdat je een mooie dikke smeerbare vulling hebt.

Maak nu de frambozenvulling. Doe de verse frambozen in een kommetje en prak fijn met een vork. Voeg de frambozenjam toe en roer door elkaar.

Tenslotte zet je de taart in elkaar. Snijd de taart horizontaal in 2 ongeveer even dikke lagen. Dit gaat het beste met een groot mes zoals een broodmes. Gebruik de meest rechte kant als bovenkant voor een strak eindresultaat (dit is over het algemeen de onderkant van de oorspronkelijke taart). Neem de eerste helft van de taart en bestrijk met de frambozenvulling. Bestrijk deze vervolgens met ongeveer 1/3 van de witte chocoladevulling. Nu leg je de andere taarthelft er bovenop. Bestrijk de bovenkant en de zijkanten van de taart met een palletmes met de rest van de witte chocoladevulling. Zet weg in de koelkast tot gebruik.

Garneer met de gevriesdroogde of verse frambozen. Wanneer je gevriesdroogde frambozen gebruikt is het mooi om er een paar fijn te maken met een vijzel. Hierdoor krijg je een soort grof poeder wat je met een zeefje mooi over de taart kunt verdelen.

Bron: delicious. juli 2015

 

Vorige week organiseerde ik samen met een paar vriendinnen het vrijgezellenfeest van een andere vriendin. We begonnen de dag met een brunch en de vrijgezel is nogal fan van witte chocolade. Ik besloot dan ook om deze taart te maken als onderdeel van de brunch. Dat was nog best een uitdaging want gezien het ontzettend warme weer werd de witte chocoladevulling meteen weer dunner toen ik deze uit de koelkast haalde waardoor ik niet zo’n strak eindresultaat kreeg als ik graag gewild had. Gezien de hitte en het feit dat de taart de volgende dag ook nog zo’n anderhalf uur in de auto moest staan besloot ik gevriesdroogde frambozen als garnering te gebruiken. Ik kon ze bij mijn werk meenemen maar je kunt ze ook gewoon online bestellen. Met de nodige koelelementen en de airco vol aan overleefde de taart de autorit behoorlijk goed en gelukkig was hij ook nog eens heerlijk van smaak. Kortom: echt een aanrader deze witte chocolade frambozen taart! Wel even wat werk maar zeker geen moeilijk recept en de meeste tijd zit ‘m in het wachten op de oven, het afkoelen en het opstijven van de witte chocoladevulling en in die tijd kun je prima andere dingen doen 😉


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>