Worteltaart kerstboompjes

Worteltaart kerstboompjes

Ingrediënten voor circa 7 kerstboompjes:
Voor de cake
•    2 eieren
•    110g suiker
•    175g zonnebloem olie
•    145g bloem
•    1 theelepel bakpoeder
•    175g geraspte bospeen
•    50g rozijnen
•    1 mespuntje zout
•    1/4 kaneelstokje
•    1/2 steranijs
•    3 kardemom zaden
•    5 zwarte peper korrels
Voor de frosting
•    300g poedersuiker
•    50g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    125g roomkaas (bijv. philadelphia)

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven). Bekleed een brownie bakvorm en een cakevorm met bakpapier.

Klop de eieren en de suiker samen luchtig met een mixer. Mix minimaal 2 minuten. Voeg al mixend de olie toe en meng nog 1 minuut.

Neem het kaneelstokje, de steranijs, de kardemom zaden en de peper korrels en vermaal deze met een vijzel of in de keukenmachine tot een poeder.

Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder, het zout en het specerijenmengsel.  Zeef alle ingrediënten en voeg toe aan het ei-suiker-olie mengsel.

Voeg als laatste de bospeen en rozijnen toe en roer tot een mooi egaal beslag. Verdeel het beslag over de vormen. Zorg er hierbij voor dat je de bodem van de vorm met een laag beslag van ongeveer 1 centimeter dikte bedekt.

Bak de taart in circa 30 minuten gaar in het midden van de oven. Check of de cake goed gaar is door er een satéprikker in het midden in te steken. Als deze er droog en schoon uit komt is je taart gaar, zet hem anders nog even terug in de oven. Haal de cake uit de vorm en laat deze volledig afkoelen op een rooster.

Terwijl de cake in de oven staat kun je alvast de frosting maken. Snijd de boter in kleine stukjes en doe samen met de poedersuiker in een kom. Mix op lage snelheid totdat er geen boterklontjes meer in de poedersuiker zitten. Aangezien poedersuiker nogal stuift en je liever niet je hele keuken onder de poedersuiker wil hebben, kun je dit het beste mixen met een theedoek over je kom en mixer heen zodat het in de theedoek stuift. Als de boter en poedersuiker goed vermengd zijn, is de poedersuiker alleen nog maar wat korreliger geworden, dit hoort zo en komt goed als je de roomkaas toevoegt. Mix de roomkaas door het poedersuiker mengsel en je zult zien dat je een mooie stevige crème krijgt.

Nu is het tijd om je kerstboompjes te maken. Steek de boompjes uit de cake met een koekvormpje of snijd ze met een mes. Doe dit wel pas als de cake echt volledig is afgekoeld anders gaat hij breken en smelt je frosting. Smeer de zijkanten van de cakejes in met een flink laagje frosting. De overgebleven stukjes cake kun je lekker opsnoepen met een flinke lik frosting erop.

 

Ik houd van worteltaart en dit is met stip het lekkerste recept hiervoor. Al maanden heb ik zin in deze taart maar iedere keer maak ik toch iets anders want ik wil toch ook regelmatig een nieuw recept online kunnen zetten 😉 Maar afgelopen weekend vond ik eindelijk een excuus voor worteltaart. Ik was in de stad en zag daar bij een bakkerij kerstboompjes van cake. Dat staat toch gezellig op tafel met kerst! Ik dacht, dat moet ook kunnen met worteltaart met frosting als sneeuw op de boompjes. Zoals ik gisteren al schreef moest ik hapjes maken voor de Sinterkerst borrel bij ons op kantoor en daarvoor gebruikte ik dit recept. Uiteraard kun je dit ook maken met brownies of gewoon kant en klare cake gebruiken, maar deze variant is mijn favoriet 🙂


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.