«

»

nov 08

Yoghurt kaneel stoofpeertjes ijstaart

Yoghurt kaneel ijstaart met stoofpeertjes-met logo

Ingrediënten voor 1 ijstaart van circa 12 stukken:
Voor de taartbodem
• 300g bastognekoeken
• 100g roomboter
Voor de ijsvulling
• 1 portie yoghurt ijs
• 1 portie kaneelijs
Voor de stoofperen en stoofperensaus
• 3 stoofperen
• 1 fles rode wijn
• 2 kaneelstokjes
• 3 kruidnagels
• 2 eetlepels suiker
• 1 eetlepel allesbinder

Begin met het maken van de taartbodem. Bekleed een springvorm (doorsnede circa 18cm) met plastic folie. Je kunt ook een andere vriesbestendige vorm gebruiken maar zorg ervoor dat de inhoud ongeveer 1,7 liter is. Verkruimel de koekjes. Smelt de boter en meng met de koekjes. Druk de koekmassa op de bodem van de vorm en langs de randen. Zet de vorm in de vriezer en laat daar circa 20 minuten in staan.

Ga verder met het maken van het yoghurt ijs volgens dit recept. Wanneer het ijs uit de ijsmachine komt, giet je het direct op de koekbodem in de springvorm. Als het goed is, is je vorm nu ongeveer voor de helft gevuld. Dek af met plastic folie en zet in de vriezer.

Nu ga je het kaneelijs maken volgens dit recept. Giet dit bovenop het yoghurt ijs in de springvorm en zet dit weer in de vriezer. Dek af met plastic folie en zet minstens 2 uur, of tot gebruik, in de vriezer.

De volgende stap is de stoofperen. Schil de peren. Breng de rode wijn met daarin de geschilde peren, kaneelstokjes, kruidnagels en suiker aan de kook. Draai het vuur laag en laat de peren 2 uur zachtjes stoven. Laat de peren in het vocht afkoelen (dit kun je ook al een dag eerder doen).

Bewaar circa 100ml van het kookvocht van de peren, maar haal de kaneelstokjes en kruidnagels eruit. Snijd de peren in vieren en verwijder het klokhuis.

Kook de bewaarde rode wijn saus in en bind met de allesbinder. Laat 5 minuten doorkoken en laat afkoelen.

Haal de ijstaart uit de vriezer en verwijder de bovenste plasticfolie. Leg de peertjes strak tegen elkaar in een cirkel op de taart. Haal de taart uit de vorm met behulp van de folie en verwijder deze. Schenk de rode wijn saus over de peren op de taartvorm en serveer direct. Let op: bij zelfgemaakt ijs duurt het altijd iets langer voordat dit niet meer te hard om te snijden en eten is. Houd je mes eventueel onder de hete kraan en snijd de taart dan in puntjes, dat gaat makkelijker.

Houd je nog ijstaart over? Zet ‘m terug in de vriezer. Maak het jezelf makkelijk en snijd de taart wel al helemaal in punten en zet deze gescheiden door stukjes aluminiumfolie weer terug in de springvorm in de vriezer. Op die manier kun je steeds een paar stukjes uit de vriezer pakken en krijg je minder ijskristallen in het ijs.

 

Vorig jaar maakte ik deze rocky road ijstaart, een groot succes bij ons thuis! En ook op mijn blog is het een veel gelezen en geprezen recept. Ik had dan ook al een tijdje het idee om een nieuwe ijstaart te bedenken maar had niet zoveel inspiratie. In september waren we in Rome en daar zaten we natuurlijk helemaal in de ijs sferen. Ineens herinnerde ik me mijn favoriete ijsje van vroeger: een bolletje yoghurt ijs en een bolletje kaneelijs. Dat werd dus de basis voor de nieuwe ijstaart. De koekjesbodem beviel me vorige keer erg goed en ik had nog bastogne koeken liggen. Die combineren natuurlijk perfect bij de yoghurt en kaneel smaken. Maar er miste nog wat spektakel. Aangezien ik een ijstaart eigenlijk een hele leuke afsluiting van bijvoorbeeld het kerstdiner zou vinden besloot ik het in de traditionele hoek te zoeken en te gaan voor stoofpeertjes bovenop. Ik maakte ‘m afgelopen week voor een etentje met vrienden gisteravond. En damn wat was deze yoghurt kaneel stoofpeertjes ijstaart lekker zeg! Ik denk dat je ‘m nog wel terug gaat zien in een van de kerstmenu’s van dit jaar… Maar waarom zou je ‘m nu niet alvast een keer proberen?


4 reacties

1 ping

Naar het reactie formulier

 1. Bas

  Wauw die ziet er heerlijk uit! Ik zag m op Instagram, en ik moest even het recept weten!

  1. Sanne Arts

   Wat leuk :)!

  2. Sanne Arts

   Er staan nog 3 stukjes in de vriezer. Als je zaterdag op tijd bent… 😉

 2. Ria

  Ziet er erg lekker en heel mooi uit.
  Ik hoop dat je hem ook een keer voor ons maakt!!!

 1. 10 kerstdesserts van andere foodbloggers

  […] Tiramisutaart […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>