Zelf kippenbouillon maken

Bouillon logo

Ingrediënten voor circa 1 liter bouillon:
•    1,5 liter koud water
•    1 winterpeen
•    2 stengels bleekselderij
•    1 ui
•    1 bosje selderij
•    1/2 bosje peterselie
•    15 peperkorrels
•    2 laurierbladeren
•    2 kipfilets
•    snuf zout

Schrap de schil van de winterpeen en snijd in grove stukken. Maak de bleekselderij schoon en snijd in grove stukken. Pel de ui en snijd in kwarten.

Doe alle groenten, kruiden, kipfilets en het water in een grote pan. Zet op laag vuur en laat 3 uur trekken. Zorg er hierbij voor dat de soep niet gaat koken.

Na 3 uur draai je het vuur uit en haal je de kipfilets uit de soep. Deze kun je gebruiken om een heerlijke pasta mee te maken, het recept daarvoor lees je hier. Bewaar de kip tot gebruik in een afgesloten bakje in de koelkast.

Bekleed een zeef met keukenpapier en zeef de bouillon hier doorheen. Door het gebruik van het keukenpapier krijg je een mooie heldere bouillon. De groentes en kruiden die in de zeef achterblijven heb je niet meer nodig.

Gebruik de bouillon bij het maken van soep of risotto, of maak er een lekkere groentesoep met balletjes van natuurlijk. Je kunt de bouillon prima invriezen. Het makkelijkst doe je dit in porties van ongeveer een halve liter, omdat je in een recept vaak een halve liter bouillon nodig hebt.

 

Zoals al vaker gezegd, ik houd van soepen. Alleen nu ik een maand suikervrij eet kan ik geen bouillonblokjes gebruiken. Het stond al heel lang op mijn food bucket list om een keer zelf bouillon te maken maar ik vond dat altijd best een drempel. Nu besloot ik er toch eens mee aan de slag te gaan want met het winterse weer van de afgelopen dagen had ik wel zin een kop soep. Gelukkig bleek zelf bouillon maken super simpel te zijn. Het moet alleen een tijdje opstaan maar je hoeft er verder niet naar om te kijken dus zolang je 3 uur achter elkaar thuis bent is het zo gemaakt. Ik gebruikte deze bouillon voor het maken van deze lekkere mosterdsoep.


2 reacties

    • Lucia op 12/01/2015 om 07:48
    • Reageer

    Het is o zo lekker zelfgemaakte bouillon zowel van kip als van schenkel of mergpijpje.
    Ik gebruik zelf geen kipfilet (want dat vind ik zo droog worden) maar neem meestal 2 kippenpoten of kippendijetjes vind dat heerlijk om in de soep te verwerken. Runderbouillon gebruik ik het liefst voor verse groentesoep.
    Lekker hoor met de stormachtige wind die ik nu hoor krijg ik er al helemaal zin in.

    1. Wat leuk om te horen! Kippenpoten en dijen is inderdaad ook een goed idee. Ik had de kipfilet nu nog nodig, vandaar dat ik die had genomen.
      Ik ga runder zeker ook een keer proberen!
      En je hebt helemaal gelijk, met dit weer heb ik ook extra veel zin in soep!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.