Zelf udon noedels maken

Udon noedels-1-met logo

Ingrediënten voor 2 personen:
•    55 milliliter water
•    5g zout
•    120g bloem
•    Extra bloem om te bestuiven

Meng alle ingrediënten in een kom met je handen door elkaar en kneed tot een bal. Doe de bal in een boterham- of diepvrieszakje. Zorg dat er weinig tot geen lucht bij het deeg in het zakje zit en knoop dicht. Wanneer je een boterhamzakje gebruikt doe je er nog een extra zakje omheen voor het geval het zakje scheurt.

Leg het zakje met deeg op de grond en doe je schoenen uit. Duw nu voorzichtig met de bal van je voet het deeg plat. Stap ongeveer 5 minuten op het deeg en let erop dat het zakje hierbij niet scheurt.

Nu stop je het deegzakje voor circa 30 minuten in de achterzak van je broek om te rijzen. Door de warmte van je huid gaat dit sneller. Ga er niet op zitten! Terwijl het deeg rijst kun je mooi de rest van je eten bereiden.

Bestrooi je aanrechtblad en deegroller flink met bloem. Haal het deeg uit het zakje en rol het uit tot een cirkel van circa 1 tot 2 millimeter dikte. Vouw het deeg in drieën zoals op onderstaande foto’s.
Udon noedels-gevouwen met logoUdon noedels vouwen2 met logo
Snijd het deeg in reepjes van circa 3 millimeter dikte. Bestrooi eventueel nog met wat bloem zodat de reepjes niet te veel aan elkaar plakken.
Udon noedels-1-3 met logoKook de noedels in circa 12 minuten in kokend water gaar. Roer ze direct nadat je ze in het water hebt gedaan goed los met eetstokjes of bijvoorbeeld een vork. Anders zullen je noedels straks allemaal aan elkaar blijven plakken.

Giet de noedels af in een zeef en spoel vervolgens goed met koud water. Serveer direct.

Bron: Eat Osaka

 

Zelf noedels maken, ik leerde dat bij een kookcursus in Osaka tijdens onze vakantie in Japan. Het is de traditionele manier van bereiden en er zitten daarom wat vreemde stappen in. Maar geloof mij het is hartstikke lekker en ook gewoon leuk om te maken! In Japan worden deze noedels gegeten in een soort van bouillon soep. Zelf vind ik het lekkerder om de noedels gewoon met gewokte groentes en vis of vlees te eten, Westerse stijl zeg maar 😉 Daarom krijg je morgen een recept voor terriyaki noedels van me.

Benieuwd naar wat ik nog meer maakte tijdens deze kookcursus? Ook het recept van deze heerlijke yakitori komt daar vandaan.


4 reacties

Naar het reactie formulier

    • Lucia op 07/07/2015 om 07:42
    • Reageer

    Wat een leuk recept recept Sanne. En vooral de bereiding ervan ik zat te lezen en dacht wat gaat ze nou in hemels naam doen. Maar dit is wel een heel bijzondere bereiding. Leuk hoor maar waarschijnlijk moet het wel per portie zo gemaakt worden denk ik anders is de achterzak van mijn broek te klein. Oh, nee ik heb twee achterzakken dus voor vier personen kan ook.
    Bedankt voor dit aparte recept.

    1. Hahahaha ja he?! Je kunt het eventueel ook op een wat warmere plek leggen, bijvoorbeeld op de vensterbank boven de verwarming in de winter. Op dit moment is het sowieso wel warm genoeg om het gewoon even ergens neer te leggen 😉

    • Lieneke op 01/10/2018 om 15:26
    • Reageer

    Leuk recept! Ik ben erg benieuwd of het mij lukt. Wat ik me wel afvraag is wat voor gewicht aan noedels je hebt als het klaar is. Ik wil het namelijk in een gerecht verwerken waar ik 800 gram noedels voor moet hebben.

    1. Hoi Lieneke,
      Sorry voor mijn late reactie. Dat is een goede vraag waar ik je eerlijk gezegd niet zo goed antwoord op kan geven. Ik heb dit recept zelf namelijk al een hele tijd niet meer gemaakt en destijds niet afgewogen.
      Deze noedels zijn wel vrij zwaar op de maag vergeleken met kant&klare. Staat er in jouw recept ook iets over het aantal personen? Want dit recept geeft genoeg noedels voor 2 dus hopelijk kun je daarmee de hoeveelheden terug rekenen.
      Ik hoop dat je hiermee toch geholpen bent? Veel plezier met je etentje in ieder geval!
      Liefs, Sanne

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.