«

»

nov 29

Zelfgemaakte amandelspijs

Amandelspijs (4)

Ingrediënten voor circa 400g spijs
•    200g blanke amandelen of amandelschaafsel
•    200g fijne kristalsuiker
•    1 ei
•    1 citroen

Voor dit recept heb je een keukenmachine of staafmixer met hakmolentje nodig.

Rasp de gele schil van de citroen. Pers de citroen uit.

Doe de amandelen in de keukenmachine en hak ze grof met de pulse knop van de machine. Maal de amandelen vervolgens fijn.

Klop het ei los met een vork en voeg samen met de suiker, citroenrasp en 1 eetlepel citroensap toe aan de amandelen. Laat de keukenmachine nog circa 5 minuten draaien totdat er een mooie bal ontstaat.

Kneed het amandelspijs nog even door met je handen en pak het goed in met huishoudfolie. Leg in de koelkast en laat het minimaal 3 of zelfs 5 dagen rusten in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de smaak zich optimaal kan ontwikkelen.

Bron: Het grote Sinterklaas kookboek

 

Al voordat de Sint in het land was nam ik me voor om in deze periode zelf amandelspijs te maken om deze vervolgens te verwerken in gevulde speculaas. Als ik had geweten dat dit zo simpel en snel klaar zou zijn had ik dit wel eerder gedaan. Dit recept is echt minder dan 10 minuten werk en het meeste van deze tijd sta je op de keukenmachine te wachten en kun je dus andere dingen doen. Het klinkt misschien raar om het amandelspijs een paar dagen in de koelkast te laten liggen terwijl het rauw ei bevat maar dit las ik terug in alle recepten die ik tegenkwam dus ik besloot er maar op te vertrouwen dat dit gewoon kan. Gebruik voor de zekerheid wel eieren van hoge kwaliteit zoals biologische scharreleieren en gebruik geen eieren die je al een tijdje hebt liggen en die tegen de houdbaarheidsdatum aan lopen.  En het laten rusten in de koelkast komt de smaak echt ten goede, proef de amandelspijs maar eens wanneer deze net gemaakt is en na een aantal dagen liggen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>