«

»

dec 17

Zoervleis

Ingrediënten voor 4 personen:
•    800g runderpoulet
•    400 milliliter water
•    400 milliliter natuurazijn
•    3 blaadjes laurier
•    2 kruidnagels
•    500g uien
•    Klontje ongezouten roomboter
•    5 eetlepels appel-peren stroop
•    150g basterdsuiker
•    2 plakken ontbijtkoek
•    Versgemalen peper en zout naar smaak

Begin een dag van te voren. Meng het water met de azijn, laurierblaadjes, kruidnagel en peper en zout. Doe het vlees hierin en laat 24 uur in de koelkast marineren.

Schil de uien en snijd in grove ringen. Neem een stoofpan en smelt hierin de roomboter. Wanneer de pan heet begint te worden braad je hierin de uien met het vlees aan. Blus af met de marinade inclusief de kruiden.

Wanneer het zachtjes begint te koken voeg je de suiker en stroop toe en laat je het circa 2 uur sudderen op laag vuur. Roer af en toe door en schep eventueel schuim er af.

Voeg nu de ontbijtkoek toe om het geheel te binden en laat kort nog even door sudderen totdat de ontbijtkoek goed is opgenomen in de stoof.

Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Als het niet zoet genoeg is kun je nog wat extra stroop toevoegen. Voor meer zuur doe je er nog een klein scheutje azijn bij.

Bron: Café Sjiek Maastricht

 

In het voorjaar waren wij met z’n drieën een lang weekend in Maastricht. Als er 1 ding is wat je daar moet eten dan is het wel zoervleis (ofwel zuurvlees). Het beste adres daarvoor is Café Sjiek dus zaten wij daar op vrijdagmiddag op het terras. Het zoervleis daar was heerlijk (net als de andere gerechten die wij probeerden) en ik kwam er achter dat ze het recept op hun website prijs geven. Meteen nam ik me voor dit thuis eens zelf te maken maar ik vind stoofpotjes echt een herfst/winter dingetje. Dan zijn er genoeg regenachtige (of sneeuw!) middagen in het weekend waarop je alle tijd hebt om die pan een hele tijd op het vuur te hebben staan. En dus aten wij een paar weken geleden met vrienden dit zoervleis. Wat was het lekker en het is echt helemaal niet moeilijk te maken. Traditioneel serveer je zoervleis met dikke frieten. Wij aten er zoete aardappel friet uit de oven bij en dat was een top combinatie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>