Zuccotto

Zuccotto-met logo

Ingrediënten voor 8 personen:
•    150g frambozen + eventueel extra ter garnering
•    1 pak lange vingers
•    50 g amandelen
•    50 g hazelnoten
•    150 g pure chocolade
•    6 dl slagroom
•    5 el poedersuiker
•    cacaopoeder

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

Bekleed een kom of schaal met een inhoud van ongeveer 2 liter met plastic folie. Dit zorgt ervoor dat je zuccotto later makkelijk uit de vorm kunt halen.

Neem 100 gram van de frambozen en pureer deze met de staafmixer tot een dik sap. Schenk dit sap in een schaal of diep bord en doop de lange vingers (met de niet gesuikerde kant) één voor één in het sap. Eventueel overgebleven sap kun je opdrinken of door je yoghurt mengen.

Neem de schaal met daarin het plasticfolie en bekleed deze met de lange vingers. Zorg er hierbij voor dat de suikerkant van de koekjes naar buiten wijst.

Hak de amandelen en de hazelnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan goudbruin. Snijd de overgebleven 50 gram frambozen in stukjes (ongeveer in vieren).

Smelt 100 gram van de chocolade au bain marie (in een kom boven een pan met kokend water) en hak de rest van de chocolade in grove stukjes.

Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en spatel de noten, frambozen stukjes en chocolade stukjes er door heen.

Schep de helft van dit mengsel op de lange vingers zodat ongeveer de helft van de kom gevuld is.

Meng de andere helft van het slagroom mengsel met de gesmolten chocolade en vul hiermee de rest van de kom tot ongeveer 1 centimeter onder de rand. Dek af met de rest van de lange vingers.

Dek de schaal af met plasticfolie en laat een nacht (of een paar uur) opstijven in de koelkast.

Wanneer je de zuccotto met frambozen gaat serveren haal je eerst het plasticfolie van de bovenkant van het dessert. Leg nu een bord op de schaal waar de zuccotto inzit en draai het geheel om. Door het plasticfolie zou de zuccotto goed los moeten komen.

Verwijder het folie en bestuif de zuccotto met cacaopoeder. Je krijgt het mooiste resultaat door het cacaopoeder in een zeefje te doen en met een lepeltje tegen de rand van het zeefje te tikken boven het dessert. Garneer eventueel nog verder met frambozen en serveer.

Bron: Caroline Brouwer

 

Tijdens onze vakantie in Japan aten wij in Fukuoka bij een super leuk Italiaans restaurant met heerlijk eten. Ik nam zuccotto als dessert en die beviel me wel en ging daarom meteen op mijn lijstje met recepten die ooit nog wil maken. Een paar weken geleden kwamen er vrienden eten en aangezien dit zo’n groot dessert is leek het me wel een goed idee om het te maken als we eters hadden 😉 Op zoek naar een recept kwam ik een variant van Caroline Brouwer tegen. Haar recepten zijn altijd goed dus de keuze was dan ook al snel gemaakt. In de originele variant zit koffie maar ik houd daar niet zo van. Ik besloot daarom om een zuccotto met frambozen te maken aangezien ik vind dat die altijd zo lekker combineren met chocolade. Dit dessert is super lekker en zeer de moeite waard om eens te maken. Het lijkt misschien wat gedoe maar in een half uurtje staat ie in de koelkast om op te stijven en dan heb je er verder geen omkijken meer naar totdat je gaat eten.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.