En het zit er alweer bijna op, morgen nog 1 dagje en dan is mijn suikervrije maand voorbij. Er waren wat moeilijke momenten maar toch is het voorbij gevlogen. Deze week had ik het eerlijk gezegd helemaal niet meer moeilijk. Mijn lijf lijkt gewend te zijn aan geen suiker, ik heb geen zin meer in iets zoets en met de finish in zicht vond ik ook het gebrek aan variatie in broodbeleg een stuk draaglijker. Sowieso heb ik geprobeerd om ook gewoon af en toe te lunchen met iets anders. Benieuwd naar de uitgebreide update van deze laatste week inclusief eetdagboek, lees dan nog even verder.
Eten
Vorige week donderdag begon de dag weer met een groentefruitsap en vers fruit met granen, voor de lunch nam ik speltbrood met zelfgemaakte pindakaas en banaan. Tussendoor had ik geen trek en ’s avonds hadden we nog een klein restje Mexicaans van woensdagavond. We besloten er tosti’s van te maken.
Ik was in het weekend bij mijn ouders maar mijn moeder was zo lief geweest om suikervrij speltbrood te halen. Dit at ik dan ook bij het ontbijt, belegd met kaas. Ik was pas vrij laat uit mijn bed dus voor de lunch had ik niet zoveel trek. Dat werd een appel met rozijnen en kaneel. ’s Avonds aten we aardappelpuree met varkenshaas, bloemkool en spinazie, allemaal suikervrij. Ik ben, net als de rest van mijn familie, nogal gek op spelletjes dus die werden ’s avonds gespeeld. Toevallig hadden mijn ouders nog een zak zoute popcorn in huis dus daar heb ik nog een flinke portie van gegeten.
Zondagochtend was het tijd voor een uitgebreid familie ontbijt. Ik at een suikervrij meergranen pistoletje met kaas en een gekookt ei en eentje met brie en komkommer. Het ontbijt was weer vrij laat dus in plaats van te lunchen nam ik een flinke hand rozijnen. ’s Avonds maakte ik deze zoete aardappel stamppot met geitenkaas, truffelolie, rucola en rozijnen: jammie! Op de bank voor de tv at ik de rest van de zoute popcorn nog op.
Maandag voelde ik met niet zo fit want ik had het hele weekend slecht geslapen. Ik ontbeet met een groentefruitsapje en nam een bakje fruit met granen mee naar kantoor voor later die ochtend. Tijdens de lunch at ik twee spelt boterhammen met avocado, komkommer en geitenkaas en een boterham met roomboter en versgemalen peper. Tussendoor at ik niets want ik had geen trek. Thuis had ik nog een restje van de zoete aardappel stamppot dus dat heb ik opgewarmd en daarna ben ik lekker vroeg m’n bed ingedoken.
Ook dinsdag bestond het ontbijt weer uit een groentefruitsapje gevolgd door fruit met granen. Ik nam een salade mee naar kantoor als lunch en nam tussendoor nog een paar druiven. ’s Avonds maakte ik een wokje met speltbulgur, veel groentes en geitenkaas. Woensdag had ik een klant afspraak dus werkte ik daaromheen vanuit huis. Ik besloot een feestje te maken van het ontbijt en ging voor een experimentje: rogge mango pannenkoeken. Maar die vielen een beetje tegen en waren eigenlijk niet zo lekker (ja dat gebeurt ook hier wel eens 😉 ). Ik nam een plakje courgette kaas brood mee in de auto als lunch en nam bij thuiskomst nog een bakje appel met rozijn en en kaneel. ’s Avonds kwam Mark weer thuis van zijn skitrip met werk. Ik had dinsdag een flinke portie van de bulgur met wokgroentes gemaakt dus die aten we nog een dag.
Vandaag en morgen zijn de laatste twee dagen. Vanavond heb ik een etentje van werk dus dat wordt nog wel een lastige. Om het iets gezelliger (en vooral ook lekkerder) dan de vorige keer te maken ga ik niet al te moeilijk doen met eten maar laat ik wel de alcohol en een eventueel dessert aan me voorbij gaan.
En verder
Deze laatste week was echt easy peasy. Inmiddels ben ik helemaal gewend aan het suikervrij eten. En hoewel ik het af en toe heel irritant vind dat de lijst van dingen waar suiker in zit enorm lang is en dat er dus een heleboel dingen zijn die ik niet mag eten, zit ik er inmiddels zo goed in dat het heel goed vol te houden is. Het hielp natuurlijk wel dat er de afgelopen week qua eten niet echt lastige momenten waren. Nog steeds heb ik veel energie en is mijn energie beter over de dag verdeeld, zonder after lunch en after dinner dips. Daarnaast is mijn standaard trek in iets zoets na het eten weg en heb ik sowieso eigenlijk geen drang om iets zoets te eten. In deze laatste week ben ik ineens toch weer een kilo afgevallen, waarmee ik volgens mij op mijn laagste gewicht in 10 jaar tijd ofzo zit. Hoewel dat absoluut niet het streven was, want mijn gewicht was prima, is het dus best een goed dieet zo’n maand suikervrij 😉
Hoe nu verder?
In de eerste week vroeg Mark verschrikt aan mij of ik nu altijd suikervrij zou blijven eten want dat was toch wel heel ongezellig. Nou dat ben ik wel met hem eens en ga ik dus ook niet doen. Wel wil ik proberen om het voor ontbijt, lunch en avondeten zoveel mogelijk vol te houden en ook alleen te snoepen als ik er echt zin in heb. Maar met etentjes of wanneer ik bij iemand anders eet heb ik geen zin om ergens op te moeten letten en ook af en toe wijntje gaat zeker weer gebeuren.
Aanstaande zaterdag vertrek ik naar Saalbach voor een weekje skiën. De ervaring van vorig jaar leert dat er op de pistes weinig tot geen suikervrij eten verkrijgbaar is en ook de lekkere Oostenrijkse kaiserbroodjes zijn bepaald niet suikervrij, dus ik ben benieuwd hoe het staat met mijn zoete cravings na die week… In ieder geval denk ik dat mijn gewichtsverlies van korte duur zal zijn 😉 De komende week plaats ik vanwege deze skitrip even geen nieuwe berichten op de site, dus tot over anderhalve week!
2 reacties
Super boeiend San!! hopelijk lukt t je om minder suiker eten vast te houden, klinkt als een goede gewoonte!
Fijne ski-vakantie, doe voorzichtig 🙂
Auteur
Dank je wel!
Ik heb stiekem toch wat suikervrije dingetjes in m’n koffer gestopt om niet meteen weer alleen suiker aan het eten te zijn en ook nog even een nieuw gezond baksel gemaakt voor mee op reis. Ben een beetje bang dat een te harde overgang naar suiker niet zo’n lekker effect op je lijf heeft….