Zo, de Paasdagen zitten er weer op en natuurlijk heb ik weer te veel gegeten. Mijn ouders en broer kwamen langs in Amsterdam en natuurlijk bakte ik iets lekkers voor bij de koffie (spekkoek, over een paar weken online). Op zondag gingen we met z’n vieren lekker uiteten en op maandag werd er uitgebreid gebruncht. Dus vandaag is het tijd om weer een beetje gezond te gaan doen. Mijn favoriete gezonde maaltijd is een salade. Die staan hier dan ook met enige regelmaat op tafel. Helemaal nu de lente en zomer er weer aan komen vind ik een lichte maaltijd altijd extra lekker. Daarom vandaag een overzicht met mijn 5 favoriete salades.
Met stip op 1 staat deze quinoa met gerookte zalm. Wij hebben deze weer helemaal herontdekt en deze salade staat bij ons thuis de laatste tijd minstens eens per 2 weken op tafel. Wij variëren altijd met de granen die we gebruiken, naast quinoa is deze salade bijvoorbeeld ook top met bulgur of (volkoren) couscous. Ook kun je de pijnboompitjes prima vervangen door bijvoorbeeld grof gehakte amandelen, noten of zonnebloempitten.
Ook over de nummer 2 hoefde ik niet heel lang na te denken: dat is deze spelt met voorjaarsgroenten. Vorig jaar bedacht ik dit gerecht en al de hele winter had ik er zin in. Toen ik onlangs weer verse doperwten zag liggen in de winkel was dit dan ook het eerste wat ik maakte. Ik was nog even bang dat het zou tegenvallen nadat ik me er zo lang op had verheugd, maar niets was minder waar. Deze salade is echt een topper, je proeft het voorjaar!
Door naar de derde plek. Een van de meest gelezen recepten op mijn blog en ook bij mijn een geliefd recept is de salade met gepofte amaranth, brie en druiven. Simpel, snel klaar en een heerlijke combinatie van smaken en structuren. Kortom: zeker eens proberen! Geen amaranth in huis? Hak wat walnoten of amandelen in stukjes en je hebt ook een lekkere crunch in je salade.
Afgelopen januari, tijdens mijn suikervrije maand, bedacht ik deze Griekse bulgur salade met lamsgehaktballetjes. Feta, rode ui, paprika, pijnboompitjes en lamsgehakt: allemaal heerlijke Griekse smaken die je dat fijne vakantiegevoel geven! Ik eet ‘m het liefst met zelfgemaakte tzatziki erbij.
En dan last but not least deze kruidige quinoa salade. Dit is een bijzondere samenkomst van smaken en structuren en een super gezond recept. Ook is dit lekker snel klaar: binnen 10 minuten staat je salade op tafel, ideaal als je het mij vraagt!