Vandaag een ode aan mijn favoriete herfstgroente: de pompoen. Altijd als ik er in de winkel eentje zie liggen, wil ik ‘m kopen, zelfs als ik helemaal geen tijd heb om er iets mee te maken. Ik vind ze er mooi uit zien en de smaak is zo lekker! Toegegeven: het snijden van pompoen is even een werkje, maar met een goed scherp mes gaat het best. En gelukkig kun je tegenwoordig vaak ook pompoenblokjes uit de koeling kopen, helemaal lekker makkelijk 😉 Voor deze herfst staan er nog voldoende receptjes met pompoen op de planning, zoals een hartige pompoen tompouce, een zoete pompoencake en pompoenpasta.
Maarr… gelukkig staan er ook al een heleboel recepten met pompoen op het blog, dus daarom vandaag mijn 5 aanraders om deze heerlijke groente in te gebruiken!
Een tijdje geleden had ik al bedacht dit artikel te willen gaan schrijven. Ik was er toen van overtuigd dat de pompoenrisotto het allerlekkerste gerecht met pompoen is wat ik ken en dat zou dan ook zeker de nummer 1 in dit artikel worden. Maar toen probeerde ik de Arabische pompoen en die vond ik toch ook wel heel erg lekker. Eerlijk gezegd kan ik gewoon niet kiezen, deze gerechten zijn beide zo goed, dat ik heb besloten het mezelf makkelijk te maken en ze op een gedeelde eerste plaats te zetten 😉
De derde plek is voor de Thaise pompoensoep. De foto is niet mooi, maar o boy, wat is dit een lekker soepje! Een beetje pittig, maar niet te en heerlijk vol van smaak. Een heel fijn gerecht om bij op te warmen nadat je een herfstbui over je heen hebt gekregen of op een koude winterdag. Al moet ik eerlijk zeggen, ik heb geen reden nodig om deze soep op het menu te zetten.
Voor wie mijn blog al een tijdje volgt zal het geen verrassing zijn: ik ben gek op quiches en hartige taarten. Mijn vorige 5x artikel ging er zelfs over. Deze heerlijke pompoenquiche met paddenstoelen, spekjes en geitenkaas riep ik toen uit tot nummer 1 en dat is niet voor niets. Dit is echt een top gerecht met uitgebalanceerde smaken. Zeker een keer proberen!
En last but not least: de echte Amerikaanse pumpkin pie, want jawel met pompoen kun je ook hele lekkere zoete dingen maken. In de VS is deze taart helemaal ingeburgerd en is het een tradioneel Thanksgiving dessert. Sowieso zijn ze in de VS overigens helemaal gek op pompoen en krijg je in de herfst zelfs pumpkin spice latté in de koffietentjes en pompoenijs bij de ijssalons. Maar goed, deze taart is zeker een aanrader en laat je een hele andere kant van de pompoen zien.
Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om zelf een keer aan de slag te gaan met pompoen. Bij ons staat ie deze herfst in ieder geval bijna wekelijks op het menu 😉