Ingrediënten voor 1 taart (circa 10 stukken):
Voor de bodem
• 200g bloem
• 120 g boter
• 80g suiker
• 80g amandelpoeder
• 2 eieren
• Snufje zout
Voor de vulling
• 700g aardbeien
• 1 eetlepel suiker
Voor de meringue
• 3 eiwitten
• 125g suiker
Begin met het maken van de bodem. Zeef de bloem met de suiker, het amandelpoeder en het zout. Voeg de boter en eieren toe en kneed tot een soepel deeg (eventueel kan dit ook in een keukenmachine). Maak een bal van het deeg, druk deze plat, rol in plastic folie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vlaaivorm (doorsnede 24 cm) in en bestuif met bloem. Het is handig om hiervoor een vlaaivorm te gebruiken met uitneembare bodem. Hiermee krijg je de taart straks goed uit de vorm.
Neem het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een grote lap. Rol de lap op over de deegroller en weer af boven de vorm. Druk het deeg goed aan in de vorm en snijd eventueel overtollig deeg weg (restjes zijn goed ingepakt in de vriezer prima nog een tijdje houdbaar). Prik de taartbodem een paar keer in met een vorm en bak 30 minuten in het midden van de oven.
Laat de taartbodem in de vorm goed afkoelen op een rooster. Wanneer de taart helemaal is afgekoeld, haal je hem uit de vorm en kun je ‘m vullen.
Ga ondertussen alvast verder met de vulling. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer het fruit. Meng met de suiker en verdeel over het deeg. Vul het deeg pas wanneer het volledig is afgekoeld.
Tenslotte maak je de meringuelaag. Klop de eiwitten stijf en voeg al kloppende de suiker beetje bij beetje toe. Meringue maken gaat het makkelijkst in een vetvrije kom met een mixer of in de keukenmachine maar je kunt ze natuurlijk ook met de hand kloppen. Verdeel het schuim over de aardbeienvulling en maak je vingers mooie pieken in de meringue. Gebruik een hobbygas- of crème brûlée brander om het schuim te roosteren. Eventueel kan dit ook 5 minuten onder de grill van de oven, het nadeel hiervan is alleen dat het deeg en de vulling dan ook warm worden.
Deze taart is het lekkerst als je hem direct aansnijdt. Als je hem namelijk in de koelkast bewaard wordt de meringue weer zacht en gaat die een beetje inzakken. Je kunt de taart eventueel ook alvast helemaal maken maar de meringue er pas last minute op doen.
Twee weken geleden had ik een barbecue met vriendinnen. Een van hen was die dag ook jarig dus besloot ik een taart voor haar te maken die we dan als dessert bij de barbecue konden eten. Ik wilde iets zomers en iets lichts aangezien je na een barbecue over het algemeen al vrij vol zit 😉 Een aantal van mijn collega’s bakt ook graag en dus was ik met hen tijdens de lunch aan het nadenken over wat ik zou kunnen gaan maken. Het woord meringue was tijdens de lunch meerdere malen gevallen en gezien mijn liefde voor deze appel citroen meringue taart die ik al heel lang niet meer gemaakt had vond ik dat ook wel een goed idee. Ik wilde eigenlijk een nieuw deeg proberen maar dat mislukte (later bleek dat door de weegschaalinstelling te komen) dus besloot ik toch maar voor de oude vertrouwde variant te gaan. Doe er wat aardbeien bij, het ultieme zomerfruit als je het mij vraagt, en je aardbeien meringue taart is klaar. Wij vonden ‘m in ieder geval super lekker. En het is natuurlijk niet alleen een goed dessert, ook voor bij de koffie is deze taart een aanrader!
2 reacties
Nou dat ziet er weer heerlijk uit hoor.
Auteur
Dank je wel 🙂