Aardbeien praline cakerol

Aardbeien cakerol met logo

Ingrediënten voor een cakerol van circa 10 plakken:
Voor het biscuit
•    4 eieren
•    120g suiker
•    8g vanillesuiker
•    90g bloem
•    30g maizena
Voor de vulling
•    6 flinke theelepels hazelnoot chocoladepasta
•    500g aardbeien
•    75g suiker
•    2 eidooiers
•    1 eetlepel bloem
•    250g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    60g poedersuiker

Begin met het maken van het biscuit.  Verwarm de oven voor op 175 graden (elektrisch).

Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker in zo’n 10 minuten schuimig en luchtig. Zeef de bloem en maizena en voeg dit toe aan het eiermengsel. Spatel dit er voorzichtig doorheen totdat al het meel is opgenomen. Bekleed een bakplaat van circa 30 bij 40 centimeter met bakpapier en giet het beslag hierop. Verdeel totdat het bakpapier overal een laag beslag van ongeveer gelijke dikte bevat. Bak het biscuit in circa 20 minuten in het midden van de oven gaar. Haal het biscuit met bakpapier van de bakplaat. Pak een nieuw stuk bakpapier en bestrooi dit met een beetje suiker. Nu leg je de cake op het nieuwe vel bakpapier en  verwijder je voorzichtig het bakpapier waarop je het biscuit gebakken hebt. Laat volledig afkoelen.

Terwijl het biscuit in de oven staat begin je alvast aan de vulling. Doe 250g aardbeien zonder kroontjes in een steelpan. Pureer met de staafmixer tot sap. Voeg hier 35g suiker aan toe. Zet op een laag pitje en breng aan de kook. Roer af en toe door tijdens dit proces.

Mix ondertussen 40g suiker met de eidooiers tot een dikke vla. Voeg de eetlepel bloem hieraan toe samen met een scheutje van het aardbeiensap wat je aan de kook gebracht had. Roer direct goed door met een garde en schenk terug in de pan. Laat het mengsel nog ongeveer 5 minuten op laag vuur zachtjes koken en blijf roeren.

Giet het aardbeienmengsel in een platte schaal en dek direct af met plasticfolie. Dit zorgt ervoor dat het mengsel sneller afkoelt en dat er geen vel op komt. Laat het mengsel even afkoelen.

Smeer de hazelnoot chocoladepasta over het afgekoelde biscuit en zorg er hierbij voor dat er overal een ongeveer even dikke laag zit.

Mix de roomboter met de poedersuiker luchtig. Let op: op het begin zal de poedersuiker heel erg stuiven, om te voorkomen dat je hele keuken onder zit kun je in eerste instantie een theedoek over de kom en de mixer heen hangen. Je ziet dan niet meer wat je doet maar je kunt hier ook weinig aan verkeerd doen 😉

Verwijder de folie van het aardbeienmengsel en voeg dit toe aan het botermengsel. Klop in circa 5 minuten tot een luchtige crème. Verdeel ongeveer 2/3 van de aardbeiencrème over het biscuit waarbij je er wederom voor zorgt dat overal een ongeveer even dikke laag zit. Het makkelijkst doe je dit met een palletmes. De rest van de crème heb je over en kun je in de koelkast bewaren om iets anders lekkers mee te maken. Je kunt er bijvoorbeeld cupcakes mee opspuiten. Laat de crème dan wel eerst weer een beetje op temperatuur komen want in de koelkast wordt de boter uiteraard weer hard.

Snijd een paar aardbeien (circa 5, dit ligt ook aan de dikte van je aardbeien) in plakjes en verdeel deze over het biscuit. Nu ga je het biscuit voorzichtig oprollen met behulp van het bakpapier.

Snijd de uiteindes eraf met een scherp mes zodat je mooie rechte randen krijgt. Leg de cakerol op een mooi bord of een mooie schaal. Halveer de resterende aardbeien en verdeel deze over de cakerol. Doe een klein beetje poedersuiker in een klein zeefje en bestuif de cakerol met de poedersuiker door met een lepeltje tegen het zeefje aan te tikken.

Serveer direct maar wanneer je nog iets over hebt bewaar je de cakerol in de koelkast. Laat ‘m wel een beetje op temperatuur komen voordat je ‘m weer serveert want anders is de crème erg hard.

Bron voor het biscuit: Laura’s bakery
Bron voor de aardbeiencrème: Rudolph’s Bakery

 

Het is alweer even geleden dat ik iets van mijn bucket list voor 2015 maakte (volgende week lees je een update). Eigenlijk maakte ik al eens een cakerol als onderdeel van deze bombe maar aangezien de cakerol nog niet als los recept op mijn blog stond vond ik dat die niet telde. Hoog tijd dus om er nog een keer eentje te maken. De aardbeien zijn nu op z’n lekkerst en toen ik laatst bij mijn ouders was sloeg ik bij de boer dan ook meteen een kilo in. Vers van het land zijn ze toch het lekkerst! Ik besloot een gedeelte van deze aardbeien te gebruiken om een cakerol van te maken. Helaas brak mijn biscuit met oprollen en werd ie daarom niet zo mooi als ik gehoopt had. Maar de smaak was heerlijk en ik vond de foto er eigenlijk wel best aantrekkelijk uit zien dus ik besloot het recept toch maar gewoon met jullie te delen. Hier gaat het ook niet altijd perfect 😉 Uiteraard kun je volop variëren met dit recept. Vervang de aardbeien voor ander fruit of maak een hele andere vulling.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.