Appel citroen meringue taart

Appel citroen merengue taart foto 2

Ingrediënten (taart van 10 stukken)
Harde Wenerdeeg
•    200g bloem
•    120 g boter
•    80g suiker
•    80g amandelpoeder (hiervoor kun je ook 80g blanke amandelen in de keukenmachine vermalen tot poeder)
•    2 eieren
•    Snufje zout
Vulling
•    4 grote Granny Smith appels
•    25g suiker
•    8 el lemon curd (het lekkerst is zelfgemaakte)
Meringue:
•    6 eiwitten
•    250g suiker

 

Zeef de bloem met de suiker, het amandelpoeder en het zout. Voeg de boter en eieren toe en kneed tot een soepel deeg (eventueel kan dit ook in een keukenmachine). Maak een bal van het deeg, druk deze plat, rol in plastic folie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Schil de appels, snijd in stukken en meng met de suiker. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Vet een vlaaivorm (doorsnede 24 cm) in en bestuif met bloem. Het is handig om hiervoor een vlaaivorm te gebruiken met uitneembare bodem. Hiermee krijg je de taart straks goed uit de vorm.

Neem het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een grote lap. Rol de lap op over de deegroller en weer af boven de vorm. Druk het deeg goed aan in de vorm en snijd eventueel overtollig deeg weg (restjes zijn goed ingepakt in de vriezer prima nog een tijdje houdbaar). Vul de taart met het appelmengsel en bak 30 minuten in het midden van de oven.

Laat de taart in de vorm goed afkoelen op een rooster. Wanneer de taart helemaal is afgekoeld, haal je hem uit de vorm en verdeel je de lemon curd over de appelvulling (goed aandrukken).

Klop vervolgens de eiwitten met de suiker stijf totdat je een mooi schuim hebt. Dit gaat het makkelijkst in een vetvrije kom met een mixer of in de keukenmachine. Verdeel het schuim over de taart en maak met je vingers mooie pieken in de meringue. Gebruik een hobbygas- of crème brulee brander om het schuim te roosteren. Eventueel kan dit ook 5 minuten onder de grill van de oven, het nadeel hiervan is alleen dat je lemon curd weer heet wordt en daardoor ook dunner wordt.

Deze taart is het lekkerst als je hem direct aansnijdt. Als je hem namelijk in de koelkast bewaard wordt de meringue weer zacht en gaat die een beetje inzakken.

Bron: Rudolph’s Bakery

 

Ik houd van appeltaart en van de combinatie van citroen en meringue dus dit recept is aan mij helemaal besteed! Ik ontdekte deze appel citroen meringue taart vorig jaar bij toeval: ik was aan het herstellen van een operatie en lag daardoor bijna de hele dag op de bank 24 kitchen te kijken toen deze taart voorbij kwam. Hij leek me super lekker en ik besloot hem voor mijn collega’s te bakken als bedankje voor alle steunbetuigingen toen ik weer kon gaan werken. Heerlijk was de taart zeker! Destijds maakte ik de taart met lemon curd uit een potje die ik nog had staan maar onlangs bakte ik hem nogmaals met zelfgemaakte lemon curd en dat bleek nog veel lekkerder te zijn. Je kunt de lemon curd al eerder maken. Vaak maak ik ook de taart al een dag eerder en doe ik de lemon curd en meringue er pas vlak voor het serveren op.


6 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Hmmmm, ziet er lekker uit. Mijn lievelingstaart is een lemon meringue pie, maar deze in combinatie met appel lijkt me ook super lekker!

    1. Hoi Caroline,
      Ik ben inderdaad ook erg fan van de lemon meringue pie.
      Voor de afwisseling is deze ook wel eens lekker 😉
      Groetjes, Sanne

    • Annemieke op 03/02/2016 om 16:04
    • Reageer

    Ik heb deze taart van Rudolph vandaag gemaakt en ik heb nog een vraag:
    Toen ik de appels met de taartbodem yit de oven haalde zat er erg veel vocht nog bij de appels. Hoe komt dit?
    Ik had de oventhemoeratuur op 170 graden gezet, dit omdat ik een hetelucht oven heb. Zal dit de oorzaak zijn?
    Ik heb tevens de taart met de merinque kaag in de oven gezet, resultaat: zacht overgelopen lemon curd. Volgende keer toch maar de brander gebruiken…..

    1. De lemon curd werkt bij mij ook niet in de oven inderdaad. Te natte appels heb ik nog nooit gehad. Had je misschien een andere soort appel gebruikt? Als de appels erg nat zijn kun je er eventueel een eetlepel bloem doorheen roeren.

    • Astrid op 31/03/2016 om 10:33
    • Reageer

    Bij min komt er idd ook een stroperig vocht uit de taart waardoor de koek helemaal sompig wordt en uit mekaar valt. Ik heb het van meerdere mensen gehoord maar helaas nog nooit oplossing gehoord of gevonden. Ik denk ook dat het komt omdat je hem weer in de oven doet. Dus idd de volgende keer het schuim met een brander doen. Hopen dat het dan wel goed is.

    1. Sorry voor mijn late reactie, ik ben op huwelijksreis vandaar 🙂
      Met de gasbrander gaat het bij mij altijd goed. Dus als je die hebt zou ik dat zeker aanraden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.