Appel crumble ontbijt

Appel ontbijtje (6)

Ingrediënten voor 1 persoon:
•    1 appel (ik gebruikte Granny Smith)
•    3 handjes rozijnen
•    2 theelepels kaneel
•    5 eetlepels ontbijtgranen zonder suiker (ik gebruikte een zelfgemaakte mix van gebroken lijnzaadjes,  spelt-, gerst-, rogge- en havervlokken)
•    1 eetlepel agave siroop (o.a. verkrijgbaar in de natuurwinkel)

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Snijd de appel in blokjes en meng met de rozijnen en kaneel. Verdeel het appelmengsel over een kleine ovenschaal.

Meng de ontbijtgranen met de agave siroop totdat het aan elkaar plakt. Verdeel de ontbijtgranen over het appelmengsel en bestrooi eventueel nog met wat extra kaneel.

Bak de crumble 15 minuten op 180 graden (hetelucht). Laat iets afkoelen en serveer met dikke (plantaardige) yoghurt of kwark.

Soms worden de beste recepten uit nood geboren. Zo ook met dit verwenontbijt. Ik ontbijt op werkdagen eigenlijk altijd met vers fruit met ontbijtgranen. In het weekend neem ik meestal (zuurdesem) brood met een lekker beleg. Dit was ik vorig weekend ook van plan alleen waren onze voorraden na de vakantie blijkbaar nog niet zo goed aangevuld. Er lagen namelijk nog maar 3 boterhammen in de vriezer en aangezien Mark ’s ochtends ook graag brood eet vond ik het niet heel aardig om die op te eten. Ook had ik weinig zin om naar de bakker te gaan. Ik wilde graag stevig ontbijten want ik ben aan het trainen voor de halve marathon van Amsterdam en voor later die ochtend stond er een trainingssessie van 12 kilometer op het programma. Ik twijfelde nog even om pannenkoeken te gaan bakken maar dacht toen ineens aan die lekkere rabarber aardbeien crumble van een tijdje geleden. Ik besloot iets soort gelijks te gaan maken alleen dan een iets gezondere variant. Een soort van kruising tussen een crumble en zelfgemaakte granola. Dat werd dus dit recept. Het was echt super lekker. Je proeft warme appeltaart maar op het kleine beetje agavesiroop na is het eigenlijk hartstikke gezond. Ik ga dit ontbijtje dan ook zeker nog regelmatig klaarmaken.


4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Wat een goed idee!!!!

    1. Dank je 🙂 Het is echt een aanrader. Nu geen yoghurt in huis anders zou dit zo weer de oven in gaan 😉

    • Loes Elbers op 06/09/2014 om 10:16
    • Reageer

    Wat een idee…
    Ik heb zojuist de meeste genoemde ingrediënten uit de kast getrokken…

    Het is heerlijk! Bedankt voor de tip!

    1. Graag gedaan! Fijn dat je het lekker vond!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.