Ingrediënten voor 6-8 personen:
Voor het deeg:
– 175g bloem
– 70g poedersuiker
– 30g amandelmeel
– snuf zout
– 105g koude boter
– 1/2 ei
– extra bloem voor tijdens het uitrollen van het deeg
– Bakbonen of andere blindbakvulling
Voor de kaneelmousse:
– 100ml melk
– 1 kaneelstokje
– 150ml slagroom
– 2 gelatineblaadjes
– 50g suiker
– 1,5 eetlepel kaneelpoeder (evt. meer naar smaak)
Voor de roos van appel:
– 1 tot 2 goudreinetten (jonagold kan eventueel ook)
– Klont boter of margarine om in te bakken
– 2 eetlepels donkere basterdsuiker
Begin met het maken van het deeg. Doe de bloem met het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in de beslagkom. Voeg nu de boter toe en meng deze door het bloemmengsel. Met een standmixer kun je dit gewoon met je vlindermes doen, met je handen wrijf je de boter door het bloemmengsel. Wanneer het deeg op een grof broodkruim lijkt, is het goed.
Voeg tot slot het halve ei toe en kneed met de machine of je handen totdat het een mooi deeg is. Wikkel het deeg in plastic huishoudfolie en leg minstens een uur in de koelkast om af te koelen. Langer kan ook, het deeg blijft in de koelkast zeker 2 tot 3 dagen goed en je kunt het eventueel ook invriezen als je straks nog wat over houdt. Dit is ook een lekker deeg voor tartelettes.
Verwarm nu de oven voor op 175 graden hetelucht. Neem een springvorm met doorsnede circa 20 centimeter. Bekleed deze met bakpapier en vet in.
Bestrooi een schoon deel van je aanrecht met wat bloem en rol hierop het deeg uit tot een platte plak van circa 3mm dikte. Bekleed de bodem van de springvorm met het deeg, evenals een rand van circa 4 centimeter hoogte. Prik de bodem enkele keren in met een vork, dan gaat het deeg opbollen. Leg een bakpapier op het deeg en beleg met een blindbak vulling (keramische bonen, maar gedroogde bonen of rijst werken ook prima. Let op: die kun je daarna nog hergebruiken als blindbak vulling maar niet meer opeten).
Bak de taartbodem in circa 13-14 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven, verwijder de blindbak vulling en zet nog minstens 5 minuten terug in de oven totdat het deeg gaar en goudbruin is. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm op een rooster. Verwijder daarna de vorm en laat verder afkoelen. Deze stap kun je prima een dag eerder doen, je kunt namelijk pas verder met deze taart wanneer de bodem volledig is afgekoeld.
Ga verder met het maken van de kaneelmousse. Verwarm de melk met daarin het kaneelstokjesop heel laag vuur en laat gedurende een half uur trekken. De melk mag niet koken. Er kan een vel op de melk komen maar dat kun je er later afhalen en is niet erg.
Klop ondertussen de slagroom half stijf met de suiker. Week de gelatineblaadjes in water.
Haal de kaneelmelk van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan de kaneelmelk. Roer goed door met een garde totdat alle gelatine is opgelost. Laat even 5 minuten staan en roer nogmaals goed door met de garde.
Voeg de kaneelmelk nu samen met het kaneelpoeder toe aan het slagroommengsel en meng goed. Schenk de kaneelmousse in de taartbodem en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Tip: Stel dat je taartbodem wat scheurtjes heeft, dan kun je de kaneelmousse niet op deze manier verwerken. Een beter idee is om dan een net iets kleinere springvorm te nemen. Deze te bekleden met plasticfolie en aan de onderkant in te pakken met aluminiumfolie. Je schenkt de mousse dan hierin en laat deze minstens 4 uur opstijven in de diepvries. Vervolgens kun je de mousse er als een soort schijf uithalen en in de taartbodem leggen. Zorg dan wel voor voldoende tijd om de mousse weer te laten ontdooien voor het serveren.
Tot slot garneer je de taart met een roos van appel. Neem de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis en de schil. Snijd in dunne plakjes. Verhit de helft van de boter in een koekenpan. Wanneer de boter begint te smelten voeg je een lepel basterdsuiker toe en leg je de appelschijfjes in de pan. Draai ze voorzichtig met een spatel en zorg dat ze aan beide kanten goudbruin gebakken zijn. Herhaal dit voor de overige appel plakjes (met nieuwe boter en suiker).
Let op: de appelschijven moeten zacht worden, maar niet breken of tot moes gebakken worden. Leg de gebakken appelschijfjes nu in een roos op de kaneelmousse. Dit werkt het best door met de buitenste rand te beginnen en naar binnen toe te werken. Bewaar de appel kaneel dessert taart in de koelkast totdat je deze serveert.
Deze appel kaneel dessert taart was een uitprobeersel. Op mijn werk bestaat de traditie om voor de persoon die na je jarig is een taart te bakken en ik wilde iets lekkers kruidigs maken voor mijn collega. Toen verzon ik dit recept. Een knapperige bodem met een fluweelzachte kruidige mousse afgetopt met zoete appels. De reacties op kantoor waren lovend en ik was er zelf ook wel tevreden over. Sowieso is zo’n appelroos als topping altijd een garantie voor veel “oeh’s” en “aaahs” terwijl ‘ie helemaal niet moeilijk te maken is. Met z’n feestelijke uiterlijk en heerlijk smaak is deze appel kaneel dessert taart een mooie afsluiter voor het kerstdiner of voor op oudejaarsavond.
2 reacties
Het ziet er heerlijk uit.
Auteur
Dankjewel Lucia, fijne dagen!