Ingrediënten voor minstens 20 stukken
Voor het deeg
• 500g zelfrijzend bakmeel (of bloem + 1 zakje bakpoeder)
• 400g donkere basterd suiker
• 250g havermout
• 400g margarine
• Snufje zout
Voor de vulling
• 8 goudreinetten
• 150g rozijnen
• 3 eetlepels kaneel
• 3 eetlepels kristalsuiker
Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterd suiker, havermout en een snufje zout in een grote kom. Smelt de margarine in een pannetje en voeg dit al roerend toe aan het meelmengsel totdat een kruimelig deeg ontstaat.
Bekleed een bakplaat met opstaande rand met bakpapier. Verdeel 2/3 van het deeg over de bakplaat en druk stevig aan met een lepel. Zet het resterende deeg weg in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de oven voorop 175 graden (hetelucht).
Wel de rozijnen in warm water. Schil de appels en rasp ze grof. Dit kun je eventueel doen met behulp van de keukenmachine. Breng op smaak met kaneel en suiker en meng met de gewelde rozijnen. Verdeel dit mengsel over het deeg wat op de bakplaat zit.
Haal nu het resterende deeg uit de koelkast en kruimel dit over het appelmengsel. Druk licht aan.
Bak de appelplaatkoek in circa 30 minuten in het midden van de oven gaar. Laat ongeveer een half uur afkoelen en snijd in stukken.
Bron: Chris
Vandaag bestaat Uit de pan van San precies 6 maanden dus is het een beetje feest. En wat is nu feest zonder taart? Daarom vandaag dit recept voor appelkruimelplaattaart. Afgelopen zomer at mijn vader dit op zijn werk, zijn collega Chris had dit gemaakt. Hij vond het zo lekker dat hij het recept vroeg waarop mijn moeder ermee aan de slag ging. Van de taart die mijn moeder maakte at ik weer een stukje en ik vond het zo lekker dat ik ook graag het recept wilde hebben. Ik checkte via mijn vader bij Chris of ik het mocht gebruiken voor mijn blog en daarom lezen jullie het nu hier. Ik vond het leuk dit recept te bewaren voor deze tijd van het jaar nu de appels en peren van de nieuwe oogst weer volop verkrijgbaar zijn. En eerlijk is eerlijk, ik had ook niet eerder tijd om dit recept te maken 😉 Het is een heerlijke variatie op de standaardappeltaart (die krijgen jullie binnenkort van me) met een lekker knapperige kruimellaag. Je kunt er heel veel stukjes uitsnijden en dus veel mensen blij mee maken. Eventueel kun je ook de helft van dit recept maken als een hele bakplaat vol je iets te veel is. Ook kun je de appels eventueel fijn snijden als je raspen teveel tijd vindt kosten. Chris, bedankt voor dit heerlijke recept! Ik ga het zeker nog regelmatig maken.
PS Omdat het feest is trakteert Uit de pan van San, doe jij al mee met deze winactie?
1 ping
[…] is echt een van mijn favoriete bak recepten. Het begon ooit met een appel versie, toen maakte ik een peren variant en tegenwoordig kies ik vaak voor deze vegan kersen kruimel koek […]