Arretjescake

arretjescake met logoIngrediënten voor 1 cake (circa 20 plakjes):
•    85g pure Tony’s Chocolonely (of andere pure chocolade met minstens 70% cacao)
•    165g ongezouten roomboter
•    250g lichte basterdsuiker
•    40g cacao
•    2 eieren
•    1 rol marie biscuitjes á 200 gram

Bekleed een cakevorm met plastic folie (dit zorgt ervoor dat je de cake straks makkelijk uit de vorm kunt halen).

Klop de eieren los in een kommetje en verkruimel de koekjes. Dit gaat makkelijk in een grote kom met een vijzel of doe de koekjes in een plastic zak en rol ze kapot met een deegroller.

Verhit de chocolade met de boter, cacao en de suiker in een pan en blijf roeren totdat de boter en chocolade gesmolten is en er een mooi egaal mengsel ontstaat.

Haal de pan van het vuur en roer de eieren door het chocolademengsel. Wanneer alles goed gemengd is, roer je de koekjes er nog doorheen.

Zet de arretjescake minimaal 1 nacht in de koelkast om op te stijven en snijd in dunne plakjes (deze cake ligt namelijk best zwaar op de maag 😉 ). In de koelkast kun je de cake enkele dagen bewaren.

Bron: Jessie

 

Arretjescake is een echt streekgerecht. Het komt in meerdere streken voor, maar ik ken het vanuit mijn Limburgse roots. Als kind op de basisschool hadden wij altijd creamiddagen en dat was mijn eerste kennismaking met deze cake. Toen ik in het kookgroepje zat gingen we namelijk arretjescake maken. Ook bij onze jaarlijkse familiedag komt de arretjescake bijna altijd voorbij, gemaakt door mijn nicht. Natuurlijk werd het hoog tijd dat ook ik weer eens zelf arretjescake zou gaan maken. Ik had alleen geen recept meer en besloot dit aan mijn nicht te vragen. Die van haar viel namelijk altijd goed in de smaak. Toch paste ik het recept nog een klein beetje aan (echte chocolade mocht wat mij betreft niet ontbreken & er moest eigenlijk iets meer cacao in maar toen ik deze cake aan het maken was bleek ik nog maar 40g cacao in huis te hebben… 😉 ). Deze cake is maximaal een kwartier werk, maar dan moet je nog wel een nacht geduld hebben want de cake moet  even opstijven in de koelkast. Ik maakte deze cake voor het afscheid van een collega en de reacties waren unaniem positief. Dus heb je zin in iets lekkers en zoek je nog een makkelijk en snel recept? Ga dan voor deze heerlijke arretjescake!


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.