Asperge quiche met hamblokjes

Aspergequiche met ham met logo

Ingrediënten voor 2 personen:
Bodem
•    140g (spelt)bloem
•    70g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
•    1 losgeklopt ei
•    1 tot 2 eetlepels koud water
•    snuf zout
Vulling
•    400g geschilde asperges
•    125g hamblokjes
•    2 eieren
•    4 eetlepels Griekse yoghurt
•    Sap ½ limoen
•    20g kaas
•    10g bieslook
•    Verse peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met het zout en de roomboter met je handen of in de keukenmachine. Voeg het ei en water toe en kneed tot een soepel deeg. Vet een rechthoekige springvorm in met een klein beetje olijfolie. Rol het deeg uit (gebruik eventueel wat extra speltbloem als het teveel plakt) en bekleed de vorm ermee. Snijd het eventuele overtollige deeg weg, prik de bodem in met een vork en bestrooi met 1 verkruimelde volkoren beschuit (of paneermeel). Eventueel kun je het deeg ook een dag eerder maken en in de koelkast bewaren tot gebruik.

Leg de asperges op de bodem van de vorm en bestrooi met de hamblokjes. Snijd de bieslook fijn en rasp de kaas. Klop de eieren los en voeg het limoensap hier aan toe. Roer de yoghurt en kruiden door de eieren maar houdt hierbij wat bieslook achter. Verdeel het eiermengsel over de asperges en bestrooi met de kaas.

Bak de quiche in circa 45 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Bestrooi met de achtergehouden bieslook.

 

Zoals ik vorige week al schreef ben ik niet altijd een even groot fan van “het witte goud”. Toch leer ik asperges steeds beter waarderen maar ik vind het wel veel lekkerder wanneer ze nog een beetje bite houden. Daarom bedacht ik deze asperge quiche met hamblokjes. Wel de klassieke combinatie met ham, kaas en romige saus maar dan net in iets ander jasje. En de asperges worden niet snotgaar, precies zoals ik ze lekker vind!


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.