Ingrediënten voor 8 personen:
– 75g roomboter
– 75g bloem
– 2 uien
– 1 kg witte asperges
– 2 blokjes groente bouillon
– 6 eieren
– 2 flinke eetlepels kruidenkaas
– Peper, zout en nootmuskaat naar smaak
– Evt peterselie ter garnering
Schil de asperges en snijd in stukjes van circa 5 cm. Vul een pan met water en kook hierin de asperges met een snufje zout in circa 15 minuten gaar. Giet ze vervolgens af maar vang 1 liter van het kookvocht op. Zet even aan de kant.
Snipper nu de uien en doe deze met de boter in een grote pan (bijv. een wok, stoof- of soeppan). Smoor de uien op laag vuur glazig. Wanneer de uien bijna gaar zijn, voeg je de bloem toe. Blijf goed roeren met een garde om een goede roux te maken zonder klontjes.
Wanneer de bloem gaar is gebakken in de boter, voeg je scheutje voor scheutje het aspergevocht toe. Blijf goed roeren en voeg ook de bouillonblokjes toe. Er mogen geen klontjes komen, dus je moet goed blijven roeren. De ragout is goed wanneer deze ongeveer net zo dik als vla is. Roer tenslotte de kruidenkaas er doorheen.
Kook de eieren hard in 10 minuten, laat ze even afkoelen in koud water, pel ze en snijd in kleine stukjes. Voeg de eieren vervolgens samen met de asperges toe aan de ragout. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en eventueel wat verse peterselie.
Serveer de asperge ragout met getoast wit brood of eventueel in een pastei bakje.
Het asperge seizoen is in volle gang. Ik ben geen enorme asperge fan, maar deze asperge ragout maakt mijn moeder regelmatig en vind ik echt heerlijk. En niet alleen ik trouwens. Mijn moeder maakte dit recept ook voor bij onze paasbrunch waar ook Marks familie was en waarvan wij een dag later met vrienden alle restjes opaten. Iedereen was fan van deze asperge ragout. De ragout is heerlijk voor bij de brunch, lunch of als voorgerecht; al kun je ‘m ook prima als hoofdgerecht eten. Het is weliswaar niet het meest fotogenieke gerecht, maar laat dat je er niet van weerhouden om dit recept te proberen. Ik weet zeker dat het je nieuwe asperge favoriet wordt!