Ingrediënten voor 3 personen:
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 rode ui
• 150g risotto rijst
• 1 glas droge witte wijn
• 750 milliliter groente bouillon
• 500g asperges
• 50g Parmezaanse kaas
• 150g beenham blokjes
Schil de asperges en snijd elke asperge in drieën.
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem of in een wok. Bak de ui 1 minuut. Voeg de risottorijst toe en bak totdat de korrels glazig zijn. Voeg nu de wijn toe en wacht totdat deze is opgenomen door de rijst. Doe de asperges er bij in de pan en voeg daarna de bouillon in 4 porties toe. Wacht steeds met de volgende portie toevoegen totdat de vorige portie volledig is opgenomen door de risottorijst. Blijf steeds goed roeren. Kook de risotto in ongeveer 20 minuten beetgaar.
Rasp ondertussen de kaas fijn en bak de beenhamblokjes zonder olie krokant in een koekenpan. Wanneer er de risotto bijna klaar is voeg je de kaas toe. Roer deze er goed doorheen, dan smelt de kaas en krijg je een lekker romige risotto. Wanneer de risotto klaar is om te serveren strooi je de uitgebakken beenhamblokjes er over heen.
Het is weer asperge seizoen. Zelf ben ik niet dol op asperges, in ieder geval niet klaargemaakt op traditionele wijze. Ik lust het wel maar zal het niet snel zelf maken. Maar Mark houdt wel van asperges en dus kook ik er altijd wel een paar keer mee in het seizoen maar dan verzin ik wel graag iets anders dan de standaard hollandaise saus. Zo bedacht ik een paar weken geleden deze asperge risotto. En op deze manier bleek zelfs ik het lekker te vinden.