Ingrediënten voor 4 personen (voorgerecht):
• 1 ui
• 1 kleine bloemkool
• Scheutje olijfolie
• 1 liter bospaddenstoelenbouillon
• 100 milliliter slagroom
• Versgemalen peper naar smaak
• 100g spekreepjes
Snipper de ui en snijd de bloemkool in stukjes.Verhit een scheutje olijfolie in een soep pan en fruit hierin de ui en de bloemkool aan. Bak circa 5 minuten en voeg dan de bouillon toe. Laat circa 20 minuten op laag vuur zachtjes koken.
Terwijl de soep op het vuur staat te sudderen bak je in een koekenpan zonder olie of boter de spekreepjes krokant. Leg twee vellen keukenpapier op een bordje en schep met een schuimspaan of vork de spekreepjes uit de pan. Probeer daarbij zo min mogelijk van het vrijgekomen vet mee te nemen. Dep de spekreepjes droog met het keukenpapier en laat even staan tot gebruik.
Nadat de soep 20 minuten zachtjes heeft gekookt voeg je de slagroom toe en breng je de bloemkoolsoep verder op smaak met versgemalen peper. Laat nog 5 minuten doorkoken en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg de spekjes toe en serveer direct.
Wanneer je de soep graag eerder voorbereid dan laat je de spekjes nog achterwege en voeg je die toe nadat je de soep weer hebt opgewarmd. Zo blijven ze lekker krokant.
Met deze donkere dagen heb ik altijd extra veel zin in soep. Zelf soep maken is zo simpel en eigenlijk altijd lekker. Vaak probeer ik er een groente in te verwerken die ik anders niet zo vaak eet. Goed voor de variatie in mijn eetpatroon 😉 Zo maakte ik afgelopen vrijdag deze heerlijke romige bloemkoolsoep met spekjes als voorgerecht tijdens een etentje met vrienden. Ik serveerde er vers gebakken breekbrood met zelfgemaakte kruidenboter bij om het helemaal af te maken.