Ingrediënten voor 8 taartjes:
Bodem (evt. te vervangen door hartige taart deeg uit het vriesvak van de supermarkt)
• 70g speltbloem (o.a. verkrijgbaar bij de natuurwinkel), normale bloem kan ook
• 35g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
• 1/2 losgeklopt ei
• 1 eetlepel koud water
Vulling
• 40g verse spinazie
• 80g brie
• 20g pijnboompitten
• 8 theelepels kruidenkaas
Voor dit recept heb je een muffinvorm nodig.
Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met de roomboter met je handen of in de keukenmachine. Voeg het ei en water toe en kneed tot een soepel deeg. Maak van het deeg een platte plak, wikkel in plastic folie en leg even in de koelkast om op te stijven. Eventueel kun je het deeg ook een dag eerder maken en in de koelkast bewaren tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Snijd de brie in plakjes.
Rol het deeg uit (gebruik eventueel wat extra speltbloem als het teveel plakt) tot een dikte van ongeveer 10mm en steek hier 8 cirkels uit met een ronde uitsteker met een doorsnede van circa 8-10cm. Indien je geen uitsteker hebt kun je dit bijvoorbeeld ook doen met een glas. Leg de deegrondjes in de muffinvorm en druk goed aan.
Verdeel nu de spinazie en de pijnboompitjes over de taartjes. Schep op ieder taartje een eetlepel kruidenkaas. Beleg de taartjes tenslotte met de plakjes brie.
Bak de taartjes in circa 15 minuten goudbruin en gaar. Garneer eventueel met wat blaadjes spinazie en pijnboompitjes.
Dit gerechtje bedacht ik jaren geleden: Mark & ik hadden ons eerste weekendje weg en mochten de auto van zijn ouders lenen om naar Parijs te rijden. Om hen te bedanken besloten we uitgebreid voor ze koken en dit taartje was onderdeel van het diner. Het is super simpel, je kunt het prima voorbereiden en de smaak is heerlijk. Ik maak dit recept dan ook nog steeds vaak, meestal als voorgerecht bij een diner maar ook regelmatig als hapje op een feestje. Vind je het lastig om zelf een bodem te maken of heb je hier geen tijd voor, neem dan kant&klaar hartige taart deeg van Dr. Oetker.
4 reacties
Naar het reactie formulier
Hoi Sanne,
Inmiddels de groente roos gemaakt en die was heerlijk. Vandaag ga ik jouw spinazie soep maken en voor oud en nieuw de appel/pastinaak soep en brie/spinazie taartjes . En over de laatste heb ik even een vraag. Wat voor een soort kruidenkast gebruik je daarvoor? Bedoel je bijv phaladelpia?
Groet Susan
Auteur
Hoi Susan,
Wat leuk dat je zoveel van recepten van mijn blog maakt 🙂 Hoe vond je de spinaziesoep?
Ik maak de taartjes altijd met Boursin maar Philadelphia kan inderdaad ook gewoon. Ik zou wel een variant met kruiden gebruiken of zelf wat kruiden toevoegen. Gebruik in dat laatste geval wel alleen gedroogde kruiden want anders wordt de roomkaas heel dun en worden je taartjes te nat.
Maandag komt er nog een lekker en simpel recept voor gevulde champignons online waar ook kruidenkaas in zit. Dus daar kun je eventuele restjes kruidenkaas nog mee opmaken.
Fijne jaarwisseling en smakelijk eten!!
Groetjes, Sanne
Hoi Sanne,
Het is een stuk brie geworden bij de AH versafdeling met kruidenprutje ertussen en dat was heerlijk. Net als de soepen. Succes met suikervrij. Ik ga ook weer beginnen. Tot de feestdagen heb ik het een half gedaan en beviel prima. Boeken die ik ervoor gebruik zijn Amber alberda. En ik eet ook vrijwel geen brood meer maar wel bananen brood. Erg lekker als gezonde tussendoortjes.
Als je voor een niet-suikervrije-periode nog een recept wil van een heerlijke ijstaart dan laat maar weten. (Wel per mail want onder dit bericht krijg ik geen melding van en zie ik het niet)
Succes en ik zie de suikervrije recepten wel langskomen 🙂
Groetjes Susan
Auteur
Wat leuk om te horen! Ik ga je zeker even mailen voor het recept van die ijstaart!
Groetjes, Sanne