Ingrediënten 1 cake:
• 200g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 192g suiker
• 8g vanillesuiker
• 4 eieren
• 200g bloem
• snuf zout
Verwarm de oven voor op 160 graden (elektrisch). Vet de cakevorm goed in met wat roomboter en bestuif licht met wat bloem.
Mix de zachte boter met de suiker en vanille suiker circa 10 minuten luchtig. Door het lange mixen krijg je straks een luchtigere cake.
Voeg de eieren een voor een toe waarbij je het beslag steeds mixt totdat het ei volledig is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.
Zeef de bloem en het zout en voeg dit nu toe aan het beslag. Schep er luchtig door heen (niet mixen) totdat het goed gemengd is.
Bak de cake in 75 minuten in het midden van de oven gaar. Check of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken. Wanneer deze er droog uitkomt is de cake goed.
Zet de vorm met daarin de cake zo’n 5 tot 10 minuten op een rooster om alvast een beetje af te koelen. Snijd vervolgens de zijkanten van de cake los en stort deze uit de vorm op het rooster om verder af te koelen.
Vorige week wilde ik een rabarber tiramisu als dessert maken waarin ik een gewone simpele cake wilde verwerken. Toen kwam ik er achter dat het recept daarvoor nog helemaal niet op mijn blog stond. Hoog tijd om daar verandering in te brengen dus. Dit is een eenvoudig basis recept waar je uiteraard volop mee kunt variëren. Maar ook deze cake is heerlijk hoor. De buitenkant wordt lekker krokant en van binnen is hij heerlijk smeuïg. Eet ‘m naturel of smeer er een flinke lik zelfgemaakte lemon curd, passievruchtencurd of rabarber aardbeien appel compote op. Of gewoon jam uit een potje natuurlijk 😉 Ik gebruikte een gedeelte van deze cake dus voor een rabarber tiramisu. Het recept daarvan lees je hier. Overigens kun je deze cake ook prima gebruiken ter vervanging van de citroencake in dit heerlijke citroendessert of de biscuit in deze luxe passievruchtenmousse.