Caprese tompouce

Caprese tompouce-met logo

Ingrediënten voor 4 personen:
• 4 vellen filodeeg (ontdooid)
• 2 eetlepels gesmolten boter
• 4 theelepels groene pesto
• 2 roma tomaten (of andere tomaten met intense smaak)
• 1 bol mozzerella
• 8 blaadjes basilicum

Maak eerst de groene pesto volgens dit recept. Dit kun je ook al eerder doen. Pesto blijft makkelijk 2 weken goed in de koelkast en je kunt ‘m ook goed invriezen.

Haal het filodeeg op tijd uit de vriezer (het deeg wat ik gebruik moet zo’n 100 minuten ontdooien voordat je het kunt gebruiken).

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hierop een vel filodeeg en bestrijk lichtjes met 1/4 deel van de gesmolten boter. Leg hier een vel filodeeg bovenop en bestrijk ook dit vel lichtjes met 1/4 deel van de gesmolten boter. Bestrooi met peper en zout naar smaak.

Neem een volgende vel filodeeg, leg dit bovenop de kruiden en bestrijk wederom lichtjes met 1/4 deel van de gesmolten boter. Neem nu het laatste vel filodeeg, leg dit op het vorige vel en bestrijk met de resterende gesmolten boter.

Snijd het stapeltje in 8 gelijke stukken en leg die stukken iets uit elkaar op de bakplaat. Bak het deeg in circa 10 minuten goudbruin in de oven.

Snijd ondertussen de tomaten in plakjes. Gebruik hiervoor een zo’n scherp mogelijk mes. Dat snijdt makkelijker en zorgt ervoor dat het smaakvolle sap in de tomaat blijft in plaats van dat het er allemaal uitloopt. Snijd de mozzerella in 8 plakjes.

Neem een stukje filodeeg en smeer hier een theelepel groene pesto op. Beleg met een plakje tomaat, mozzerella en een blaadje basilicum en herhaal dit nog een keer. Leg hier een tweede stukje filodeeg bovenop of tegenaan. Herhaal dit voor de overige 3 tompoucen en serveer direct.

 

Vorig jaar maakte ik deze heerlijke zalm tompoucen. Een makkelijk gerecht wat er erg leuk uit ziet, al zeg ik het zelf 😉 Hoog tijd dus voor een nieuwe variatie. Ik besloot voor de traditionele Italiaanse caprese combinatie te gaan van tomaat, mozzerella en basilicum. Heerlijk! Je kunt dit voorgerecht prima al helemaal voorbereiden, want ook met koud filodeeg is dit harstikke lekker. Zet de tompoucen wel pas vlak voor het serveren in elkaar, anders is het deeg niet meer zo knapperig.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.