Ingrediënten:
Voor de cake
• 4 eieren
• 220g suiker
• 350g zonnebloem olie
• 290g bloem
• 1 eetlepel bakpoeder
• 350g geraspte bospeen
• 70g pecannoten (of walnoten)
• 100g rozijnen
• 1 mespuntje zout
• 1/2 kaneelstokje
• 1 steranijs
• 5 kardemom zaden
• 10 zwarte peper korrels
Voor de frosting
• 600g poedersuiker
• 100g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 250g roomkaas (bijv. philadelphia)
• Geraspte schil van 1/2 citroen
Voor de decoratie (kun je ook weglaten)
• 100g geraspte bospeen
• 125g suiker
• 100ml water
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven). Vet een kleine springvorm (16-18 cm doorsnede) in en bekleed met bakpapier. Eventueel kun je ook een normale springvorm gebruiken maar dan wordt je taart uiteraard minder hoog.
Klop de eieren en de suiker samen luchtig met een mixer. Mix minimaal 2 minuten. Voeg al mixend de olie toe en meng nog 1 minuut.
Neem het halve kaneelstokje, de steranijs, de kardemom zaden en de peper korrels en vermaal deze met een vijzel of in de keukenmachine tot een poeder.
Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder, het zout en het specerijenmengsel. Zeef alle ingrediënten en voeg toe aan het ei-suiker-olie mengsel.
Voeg als laatste de bospeen, noten (houd 9 noten achter ter garnering) en rozijnen toe en roer tot een mooi egaal beslag.
Bak de taart in 110 tot 115 minuten gaar in het midden van de oven (bij gebruik van een grote springvorm verminder je de baktijd naar 50 – 55 minuten). Check of de cake goed gaar is door er een satéprikker in het midden in te steken. Als deze er droog en schoon uit komt is je taart gaar, zet hem anders nog even terug in de oven. Haal de cake uit de vorm en laat deze volledig afkoelen op een rooster.
Terwijl de cake in de oven staat kun je alvast de garnering maken. Zet het water met de suiker in een steelpannetje op het vuur en laat de suiker in het water oplossen. Laat de wortel hier kort in koken (1 tot 2 minuten), giet af en spoel direct met koud water zodat het meteen goed afkoelt en de mooie oranje kleur behoudt. Druk goed al het water uit de wortelrasp en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Tenslotte maak je de frosting. Snijd de boter in kleine stukjes en doe samen met de poedersuiker in een kom. Mix op lage snelheid totdat er geen boterklontjes meer in de poedersuiker zitten. Aangezien poedersuiker nogal stuift en je liever niet je hele keuken onder de poedersuiker wil hebben, kun je dit het beste mixen met een theedoek over je kom en mixer heen zodat het in de theedoek stuift. Als de boter en poedersuiker goed vermengd zijn, is de poedersuiker alleen nog maar wat korreliger geworden, dit hoort zo en komt goed als je de roomkaas toevoegt. Mix de roomkaas door het poedersuiker mengsel en je zult zien dat je een mooie stevige crème krijgt. Roer tenslotte met de hand de geraspte citroenschil door dit mengsel.
Nu is het tijd om je taart mooi op te maken. Doe dit wel pas als de cake echt volledig is afgekoeld anders gaat hij breken en smelt je frosting. Snijd je cake in 3 gelijke stukken. Gebruik hiervoor een broodmes of taartzaag. Verdeel ongeveer 6 eetlepels frosting over de onderste laag van de cake. Smeer dit goed uit met een paletmes en leg de tweede laag cake er bovenop. Verdeel wederom 6 eetlepels frosting over de cake, smeer dit evenredig uit met een paletmes en bedek met de bovenste laag van de cake. Nu verdeel je de overgebleven frosting over de bovenkant en zijkanten van de taart met behulp van het paletmes totdat de taart volledig en evenredig bedekt is met een goede laag frosting. Als je een grotere springvorm hebt gebruikt voor de cake kun je beter 2 lagen maken en 8 tot 10 eetlepels frosting op de onderste laag smeren.
Voor een mooi effect kun je strepen trekken in de zijkant van de taart door met je palletmes van boven naar beneden rechte strepen te maken in de frosting. Op de bovenkant kun je hetzelfde doen maar trek dan het palletmes van binnen naar buiten. Decoreer de taart verder met de achtergehouden noten en de wortelrasp.
Bron: Culy.nl (cake), Hummingbird Bakery app “Cake Days” (frosting), Bakery Institute (wortel decoratie)
Deze carrot cake maakte ik vorige week voor de verjaardag van een collega. Het is even wat werk maar niet moeilijk en zeker de moeite waard! Je kunt ook prima de cake en worteldecoratie een dag eerder maken. De combinatie van de kruidige carrot cake met de frosting is echt super lekker. Omdat de taart zo hoog is ziet hij er erg imponerend uit en hoef je ook maar kleine stukjes te snijden waardoor je er veel mensen blij mee kunt maken.