Chocolade amandel kersen rol

Ingrediënten voor een cakerol van circa 10 plakken:
Voor het biscuit
•    3 eieren
•    110g suiker
•    70g bloem
•    30g maizena
•    55g amandelschaafsel
•    Snufje zout
Voor de kersenvulling
•    250g diepvries kersen zonder pit, ontdooid
•    2 eetlepels witte basterdsuiker
•    3 eetlepels water
•    1 eetlepel allesbinder
Voor de chocolade ganache
•    90 milliliter slagroom
•    225g Tony’s Chocolonely melkchocolade
•    180g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    90g roomkaas
Voor er bovenop
•    90g halve amandelen

Leg de boter voor de ganache uit de koelkast zodat deze goed op temperatuur is voordat je deze straks gaat verwerken.

Begin met het maken van het biscuit.  Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).

Mix de eieren met de suiker in zo’n 10 minuten schuimig en luchtig. Zeef de bloem en maizena en voeg dit samenmet het zout toe aan het eiermengsel. Spatel dit er voorzichtig doorheen totdat al het meel is opgenomen. Spatel nu het amandelschaafsel er door.

Bekleed een bakplaat van circa 30 bij 40 centimeter met bakpapier en giet het beslag hierop. Verdeel totdat het bakpapier overal een laag beslag van ongeveer gelijke dikte bevat. Bak het biscuit in circa 20 minuten in het midden van de oven gaar. Haal het biscuit met bakpapier van de bakplaat. Neem een schone theedoek en bestrooi deze met een beetje suiker. Leg het biscuit met het bakpapier naar boven op de theedoek en verwijder voorzichtig het bakpapier. Rol de theedoek nu voorzichtig op zodat zich al een rol vormt van de cake. Dit zorgt ervoor dat het biscuit straks niet gaat scheuren. Laat het biscuit in de theedoek gerold volledig afkoelen.

Terwijl het biscuit in de oven staat begin je alvast aan de vulling. Doe de kersen in een steelpan samen met de suiker en het water. Kook op laag vuur in circa 20 minuten tot een compote. Roer regelmatig door. Voeg de allesbinder toe en laat nog kort koken om goed te binden. Giet in een bakje en laat volledig afkoelen, het liefst in de koelkast. Je kunt deze vulling overigens ook al eerder maken.

Tenslotte maak je de ganache. Snijd de chocolade in stukjes en verwarm samen met de slagroom in een pannetje op laag vuur totdat alle chocolade gesmolten is. Blijf hierbij staan en roer steeds goed door want chocolade kan snel verbranden! Haal de pan van het vuur en laat even staan.

Mix de boter met de roomkaas glad en voeg hier het chocolademengsel aan toe. Mix totdat alles goed gemengd is en je een stevige crème hebt. Zet het mengsel eventueel een kwartiertje in de koelkast om verder op te stijven. Niet langer, want dan wordt de boter weer hard en kun je het niet verwerken. Mocht je het pas op een later moment willen verwerken dan kun je de ganache wel langer in de koelkast laten staan maar haal deze er dan minstens een uur voor verwerking weer uit zodat ie goed smeerbaar is en roer nog even door voordat je ‘m gaat gebruiken.

Nu gaan we de taart opbouwen. Rol het biscuit voorzichtig open. Besmeer met ongeveer de helft van de chocolade crème. Verdeel de kersenvulling hierover heen. Rol het biscuit weer voorzichtig op. Besmeer de buitenkant met de rest van de chocolade crème (de onderkant van je rol kun je overslaan). Werk met een palletmes zodat je het mooi egaal kunt uitsmeren. Je mag best een flinke laag smeren, dat is alleen maar lekker. En zo kun je ook de laatste stap van het indrukken van de halve amandelen makkelijker uitvoeren.

Eet smakelijk!

 

Wij spendeerden de afgelopen kerstdagen bij familie thuis waardoor ik niet veel zelf hoefde te koken. Met mijn moeder had ik afgesproken dat ik wel gebak zou meenemen voor bij de koffie ’s middags. In eerste instantie wilde ik een nieuwe bûche de noël maken gebaseerd op deze carrot cake versie daarvan. Uiteindelijk vond ik het leuker om met de amandelen te werken en dus maakte ik er deze chocolade amandel kersen rol van. Het resultaat was heerlijk. Chocolade en kersen zijn altijd een top combinatie als je het mij vraagt en de amandelen voegde een lekkere crunch toe. Je kunt ze echter ook prima weglaten (ook in het biscuit) als je er niet van houdt of iemand hebt die een allergie heeft. Het voordeel van zo’n rol vind ik dat je makkelijk kleine of juist grote porties kunt snijden en hij ziet er super feestelijk uit. Bewaar deze chocolade amandel kersen rol in de koelkast maar laat ‘m wel minstens een half uur op temperatuur komen voor het serveren zodat de chocoladecrème lekker smeuïg blijft. Bij het maken van dit recept viel het me overigens weer op hoe fijn deze chocoladecrème is. Het maken is niet moeilijk, de smaak top en de verwerkbaarheid is echt super goed. Hij blijft heel goed smeerbaar maar toch ook stevig genoeg om niet te gaan druppen. Ideaal!


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.