Ingrediënten voor 1 taart (circa 16 stukken):
Bodem
• 80g roomboter
• 200g Marie biscuitjes
Vulling
• 250g melkchocolade
• 740g verse roomkaas (gebruik roomkaas van goede kwaliteit zoals bijv. Philadelphia)
• 150g suiker
• 125ml zure room
• 5 eieren
• 30g bloem
Garnering
• 25g melkchocolade, geschaafd
• circa 15 aardbeien, gehalveerd
Leg alle ingrediënten, behalve voor de garnering, klaar zodat ze goed op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat verwerken.
Bekleed een springvorm (doorsnede circa 26 cm) met bakpapier en vet de vorm dun in met boter. Verkruimel de koekjes of maal fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter in een steelpannetje totdat deze net helemaal is gesmolten. Meng de boter met de koekjes en verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel en zet even weg in de koelkast totdat je het roomkaasmengsel klaar hebt.
Verwarm de oven voor op 130 graden (hetelucht) en zet het rooster 1 richel onder het midden.
Hak de chocolade in stukjes, leg in een kom en smelt au bain marie (in een kommetje boven een pan met bijna kokend water). Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt!
Klop de roomkaas met een mixer helemaal glad voordat je de andere ingrediënten toevoegt. Zeef vervolgens de suiker en bloem en voeg dit samen met de zure room en de eieren toe. Mix dit totdat er een mooi egaal en glad mengsel ontstaat. Roer de gesmolten chocolade hier voorzichtig doorheen.
Schenk de vulling op de bodem en bak de taart in circa 90 minuten net onder het midden van de oven. Maak tijdens het bakken de oven niet open want daar gaat je cheesecake van scheuren. Zet na 90 minuten de oven uit, laat de ovendeur dicht en laat de cheesecake nog minstens 2 uur in de oven staan om af te koelen tot kamertemperatuur. Mocht je cheesecake toch scheuren in het midden, maak je geen zorgen dit zie je straks na het garneren niet meer!
Zet de taart vervolgens nog 1 nacht in de koelkast. Schaaf de chocolade in mooie flinters. Verwijder voorzichtig de vorm; dit gaat handig door deze eerst los te snijden met een mes. Zet de taart op een mooie schaal of bord, garneer met het fruit en het chocoladeschaafsel. Eventueel kun je ook nog wat poedersuiker ter garnering gebruiken.
Afgelopen week was Mark jarig, vanwege een erg druk weekend met een bruiloft van goede vrienden vieren we het pas volgende week. Maar ik zoek altijd naar een reden om taart te bakken en het liefst op een manier dat ik er veel van kan weggeven want als ik alles zelf moet opeten is dat niet zo fijn voor de lijn 😉 En wat is er nu betere reden om te trakteren dan een verjaardag? Ik besloot daarom taart te bakken die Mark aan zijn collega’s kon trakteren en dat werd deze chocolade cheesecake met aardbeien. En natuurlijk werd die gemaakt met Tony’s Chocolonely chocolade. Zelf heb ik ‘m alleen geproefd door en hapje te nemen van hetgeen achter bleef op de bakvorm want Mark moest natuurlijk wel een hele taart mee kunnen nemen naar kantoor. Maar de reacties van zowel Mark als zijn collega’s waren erg positief dus ik durf wel te zeggen dat deze taart het maken wel waard is.
2 reacties
740 gram roomkaas is echt veel te veel dan smaakt het gewoon naar roomkaas dus er moet echt minder roomkaas in!!
Auteur
Hoi Stijn,
Het recept klopt zoals het er nu staat. Het is een cheesecake dus dat mag je wat mij betreft ook terug proeven.
Ik vind overigens niet dat het echt een roomkaas smaak geeft maar meer kwarkachtig met wel een duidelijke chocolade smaak.
Je kan er minder roomkaas in doen maar dan moet je ook de rest van het recept daarop aanpassen want anders is de kans groot dat de taart niet goed stijf wordt.
Succes!
Groetjes, Sanne