Ingrediënten voor 4 personen:
• 100g Tony’s Chocolonely puur (of andere pure chocolade met minstens 70% cacao)
• 110g ongezouten roomboter
• 50g bloem
• 100g suiker
• 4 eieren
Mix de eieren met de suiker in circa 10 minuten luchtig. Zeef de bloem en meng deze er doorheen.
Smelt de chocolade met de boter au bain marie (in een kommetje boven een pan met kokend water). Let hierbij op dat het water het kommetje niet raakt.
Meng de gesmolten chocolade en boter voorzichtig door het eiermengsel. Doe dit zo snel mogelijk want bij langer mengen gaat alle lucht weer uit het beslag.
Leg het beslag goed afgesloten in een zakje of bakje minstens een half uur weg in de koelkast. Een dag kan ook.
Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 210 graden (hetelucht) en vet 4 bakringen en de bakplaat van je oven in met boter. Bestuif de bakringen ook licht met bloem. Zet de bakringen op de bakplaat en verdeel het beslag hierover.
Bak de cakejes 8 tot 9 minuten in de voorverwarmde oven. Let op dat je ze niet langer laat zitten, anders is de binnenkant niet meer vloeibaar.
Leg de chocolade moelleux op een bordje en snijd doormidden zodat het chocolademengsel er zachtjes uit loopt. Serveer direct want anders garen de cakejes door en dan wordt de vloeibare kern hard.
Bron: Eva
Ik heb een lange lijst met recepten en ideeën voor recepten of smaakcombinaties die ik nog eens wil maken. Chocolade moelleux stond daar al een tijdje op maar het leek me altijd wel een spannende. Want wat nu als er niet zo’n mooie vloeibare laag chocolade uit komt lopen bij het serveren? Een collega van me die erg goed kan koken gaf aan dat ze nog wel een goed recept had liggen en dus besloot ik me er vorig weekend toch maar eens aan te wagen.
Het resultaat was heerlijk, maar dit is inderdaad niet het makkelijkste recept wat in 1 keer goed gaat… Het beslag wel, dat heb je zo gemaakt en staat binnen 10 minuten in je koelkast. Maar dan komt het lastige gedeelte en dat is het bakken. Dit kan sowieso even uitproberen zijn want iedere oven is anders en zodra de temperatur en/of de baktijd niet goed zijn is de binnenkant van de moelleux niet meer vloeibaar. Ik zal eerlijk zijn: bij mij kostte het 3 pogingen om ‘m goed te krijgen. Poging 1 had ik gemaakt in een muffinvorm. Geen goed idee! Sowieso waren ze vrij klein en had ik ze daardoor te lang gebakken en was de binnenkant niet meer vloeibaar, maar nog veel belangrijker: je krijgt de cakejes niet gelost want ze zijn namelijk heel zacht. Bij de tweede poging vergat ik de bakring in te vetten. Ook geen goed idee. Het cakeje zat zo goed vast dat de onderkant brak toen ik de ring eraf probeerde te duwen en alle chocolade er dus al op de bakplaat uit liep… Wel een mooie vloeibare kern maar toch niet helemaal wat ik zocht 😉 Maar driemaal is scheepsrecht en toen ging het wel helemaal goed en dit is me toch lekker!
Laat je door mijn verhaal niet ontmoedigen. Oefen gewoon even een keertje voordat je dit recept voorschotelt aan je gasten. Zoals gezegd: het beslag is super snel gemaakt. Voor de zekerheid kun je dan steeds maar 1 cakeje bakken totdat alles goed gaat (zet tussendoor het beslag steeds terug in de koelkast). Enne de smaak is ook goed als ie niet mooi uit het vormpje komt. Blijft het lossen een probleem of heb je geen bakringen? Probeer dit recept dan eens in een soufflé vormpje en serveer gewoon direct in het schaaltje. Maar laten we eerlijk zijn, het ziet er natuurlijk wel direct heel professioneel uit zo’n cakeje wat je open snijdt en waar dan chocolade uitgelopen komt.