Ingrediënten voor 9 broodjes
• 7g droge gist
• 60 milliliter lauwwarm water
• 125g suiker
• 120 milliliter melk
• 115g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• Snufje zout
• 1 ei
• 400g bloem
• 4 eetlepels chocoladepasta
• 30g pure chocolade
Zeef de bloem.
Meng het gist met een klein beetje suiker en het water. Laat dit even staan. Na een paar minuten zullen er belletjes ontstaan, dit betekent dat het gist aan het werken is.
Verwarm de melk met de boter in een steelpannetje op laag vuur totdat de boter gesmolten is. Verwijder dan direct van het vuur.
Voeg in een kom het gistmengsel met het botermengsel, de rest van de suiker, het zout, het ei en ongeveer de helft van de bloem samen. Roer met een lepel door elkaar tot een egale massa. Voeg vervolgens de rest van de bloem in delen toe en roer steeds door met de lepel totdat alle bloem is opgenomen. Kneed het deeg vervolgens nog ongeveer 5 minuten. Vet je handen voor het kneden even in met een klein beetje olie, dit zorgt ervoor dat het deeg niet zo blijft plakken. Mocht het deeg toch nog te veel plakken dan kun je eventueel nog wat extra bloem toevoegen.
Neem een schone beslagkom en vet deze in met een klein beetje olie. Leg het deeg in de kom en draai het een keer rond zodat het gehele deeg bedekt is met de olie. Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg ongeveer 1 uur op een warme plek rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dikte. Verdeel de chocoladepasta gelijkmatig over het deeg. Rol het deeg vervolgens op over de lange zijde.
Snijd de uiteindes van de deegrol af voor mooie rechte stukken. Verdeel het deeg nu in 9 plakken van ongeveer gelijke dikte.
Neem een vierkante bakvorm en vet deze in met boter. Leg de plakken deeg hierin. Bak de broodjes in het midden van de voorverwarmde oven gaar in circa 25 tot 30 minuten.
Smelt de chocolade au bain marie (in een kommetje boven een pan met kokend water. Let op dat het water het kommetje niet raakt). Besprenkel de broodjes met een lepel met de chocoladesaus en serveer direct.
Bron voor het recept van het deeg: Laura’s Bakery
Iedere ochtend doe ik een rondje langs mijn favoriete blogs en Laura’s Bakery is er daar een van. Onlangs zag ik op haar blog een recept voor cinnamon rolls voorbij komen, je weet wel die lekkere Amerikaanse broodjes. Ik had nog een pot chocoladepasta staan die nog maar een maand houdbaar is en was op zoek naar recepten waarin ik die kon gebruiken. Het eerste begin maakte ik al met deze Charlotte russe, maar toen ik Laura’s cinnamon rolls zag besloot ik dit deeg te gebruiken voor het maken van chocoladebroodjes. En hier dus het resultaat: heerlijke zoete broodjes! Ze zijn heerlijk als verwenontbijt (bijvoorbeeld tijdens het aankomende Paasweekend!), maar je kunt ze ook gewoon tussendoor eten in plaats van een stukje taart 😉 De broodjes zijn warm het lekkerst dus serveer ze direct. Wanneer je nog broodjes over houdt kun je die het best weer even opwarmen in de oven.