Ingrediënten voor 6 taartjes:
Voor de bodem
• 250g bloem
• 100g suiker
• 125g koude ongezouten roomboter in blokjes
• 1 ei losgeklopt
• Snuf zout
Voor de vulling
• 100g pure Tony’s Chocolonely (of andere chocolade met minstens 70% cacao)
• 30g ongezouten roomboter in blokjes
• 2 eieren
• Snuf zout
Voor erop
• Circa 36 verse frambozen
Begin met het maken van het deeg voor de bodem. Meng de bloem met de suiker en het zout en kneed de koude boter blokjes hier doorheen met koele handen. Dit kun je ook doen met de keukenmachine. Voor het ei toe en kneed tot een soepel en glad deeg. Maak van het deeg een platte plak en verpak in plastic folie. Laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) en vet 6 tartelletes vormpjes in met boter. Eventueel kun je ook muffin vormpjes gebruiken.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ongeveer 1/2 centimeter dik. Bekleed de vormpjes met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak de bodems in circa 20 minuten in het midden van de oven gaar. Laat de bodems volledig afkoelen en haal ze uit de vormpjes.
Pas als de bodems zijn afgekoeld ga je verder met het maken van de vulling. Hak de chocolade in grove stukken en smelt met de boter au bain marie (in een kom boven een pannetje met kokend water, let op dat het water de kom niet raakt) tot een glad mengsel. Blijf hierbij staan en blijf roeren. Laat het chocolademengsel een beetje afkoelen. Splits de eieren. Klop de eidooiers een voor een door het chocolademengsel. Klop in een aparte kom de eiwitten stijf met een snuf zout totdat er mooie pieken ontstaan. Spatel het eiwit voorzichtig door het chocolademengsel.
Verdeel de mousse over de taartbodems en zet afgedekt in de koelkast om op te stijven. Serveer met verse frambozen, reken ongeveer 6 frambozen per taartje. Garneer met wat poedersuiker. Het mooiste effect krijg je door wat poedersuiker in een theezeefje te doen, dit boven het taartje te houden en tegen de rand van het zeefje te tikken met de achterkant van een lepel, vork of mes.
Bron: Geïnspireerd op een recept uit Boodschappen Augustus 2014
Nog nooit had ik zelf chocolademousse gemaakt en ik was dan ook een beetje huiverig dat het misschien niet goed zou opstijven maar niets was minder waar. Wat een heerlijk dessert is dit zeg. Het heeft een intense chocoladesmaak en dat gaat perfect samen met de frambozen. Fijn is ook dat je deze chocolademousse taartjes een dag van te voren kunt klaarmaken en op de dag zelf slechts nog hoeft af te maken met de frambozen. Daar houd ik altijd van: weinig in de keuken staan tijdens een etentje. Ik maakte dit vorige week toen onze buren kwamen eten. Gebruik verse eieren van hoge kwaliteit voor het maken van de mousse aangezien de eieren rauw blijven.