Ingrediënten voor 1 taart á 10 stukken:
Voor de cakes
• 300g bloem
• 17g bakpoeder
• 300g witte basterd suiker
• 300g roomboter op kamer temperatuur
• 1 mespunt zout
• 5 eieren op kamer temperatuur
• 125ml zure room
• sap van 1 citroen
• geraspte schil van 3 citroenen
• 3 eetlepels lemon curd
• 350g bosbessen
Voor de vulling
• 4 flinke eetlepels lemon curd
Voor het glazuur en decoratie
• sap van 1 citroen
• circa 200g gezeefd poedersuiker
• handje bosbessen
Wanneer je zelfgemaakte lemon curd wil gebruiken maak je deze eerst. Dat kan volgens dit recept. Dit kun je eventueel al een dag of zelfs een week van te voren doen. De lemon curd moet helemaal afgekoeld zijn voordat je hem kunt gebruiken.
Vervolgens maak je de cakes. Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Bekleed 2 springvormen (doorsnede circa 20 centimter) met bakpapier. Vet ze in met boter en bestuif met bloem.
Mix de boter met de suiker in ongeveer 4 minuten licht en luchtig. Rasp de schil van de citroenen met een fijne rasp en voeg dit toe. Klopt in een andere kom de eieren los. Voeg de eieren al mixend in delen toe aan het boter mengsel.
Meng de zure room met het citroensap totdat er een gladde massa ontstaat. Zeef de bloem. Voeg nu om en om een eetlepel bloem en citroenroom toe aan het botermengsel en blijf mixen. Zeef het bakpoeder en mix dit door het beslag. Mix de lemon curd door het beslag en roer tenslotte de bosbessen er doorheen.
Schep het beslag in de springvormen en bak de cakes in 30 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Controleer of de cakes gaar zijn. Dit kun je doen door er in het midden een satéprikker in te steken, deze moet er schoon uitkomen. Wanneer de cake gaar is haal je de vormen uit de oven. Laat de cake rusten in de vorm. Wanneer de cake loskomt van de vorm, haal je de vorm eraf en laat je de cake helemaal afkoelen op een rooster.
Wanneer de cake volledig is afgekoeld kun je beginnen met het bouwen van je taart. Neem de eerste cake en leg deze op een bord. Bestrijk met de lemon curd. Leg de tweede cake er bovenop.
Maak nu het glazuur. Zeef de poedersuiker. Meng vervolgens het citroensap met de poedersuiker. Voeg de poedersuiker in delen toe, dan mengt het makkelijker. Het glazuur moet de dikte van yoghurt hebben. Als het te dun is kun je nog wat extra poedersuiker toevoegen, is het te dik voeg dan nog wat extra citroensap toe. Schenk het glazuur over de cake en laat stollen. Decoreer met wat extra bosbessen.
Citroen en bosbessen zijn werkelijk een gouden combinatie. Dat had ik wel vaker geproefd maar nog nooit in een eigen recept ervaren. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Vorige week had ik mijn tweewekelijkse vrije vrijdag en maakte ik alvast lemon curd. Om vervolgens op zondag de cakes te bakken en de taart in elkaar te zetten. Er was een vriendin lunchen dus dat was een mooie gelegenheid om eens lekker uit te pakken. Wij vonden deze citroen bosbessen taart echt verrukkelijk. De cake is heerlijk smeuïg, de citroen lekker fris en de bessen zijn heerlijk zoet. Persoonlijk vond ik dit een van de lekkerste bakrecepten die ik dit jaar gemaakt heb. Zeker snel proberen dus 😉
2 reacties
Jaaaa San! Deze taart was echt heerlijk! Heb Arne ook nog blij gemaakt:) X San
Auteur
Hahaha thnx!
Fijn dat ik Arne ook nog blij gemaakt heb!