Citroen rabarber cake

Ingrediënten voor 1 cake:
– 200g roomboter
– 200g witte basterdsuiker
– 4 eieren
– 200g bloem
– Snufje zout
– 16g bakpoeder
– 1 portie lemon curd
– 300g rabarber

Begin met het maken van de lemon curd volgens dit recept. Lemon curd blijft wel een tijdje houdbaar dus kun je makkelijk enkele dagen eerder al maken. De lemon curd moet volledig zijn afgekoeld en opgesteven in de koelkast voordat je ‘m verder kunt verwerken dus doe dit zeker een paar uur voordat je de cake gaat bakken. Uiteraard kun je ook een potje lemon curd kopen.

Verwarm de oven voor op 160 graden boven- en onderwarmte. Bekleed een cakeblik met bakpapier.

Mix vervolgens de boter met de suiker luchtig en voeg hier nadat het goed gemengd is één voor één de eieren aan toe. Mix steeds totdat het ei goed is opgenomen door het beslag voordat je het volgende ei toevoegt. Voeg tot slot de bloem, het zout en het bakpoeder toe en mix tot een egaal beslag.

Wanneer je met een standmixer werkt kun je tijdens het mixen alvast de rabarber in boogjes van circa 0,5cm dikte snijden. Anders doe je dit na het mixen. Meng de rabarber door het beslag en verdeel circa 2/3 van het beslag over de cakevorm. Verdeel de lemon curd hier overheen en meng met een vork voorzichtig door elkaar. Doe de rest van het beslag hier over heen. Bak de citroen rabarber cake in circa 80 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.

Laat de cake in de vorm zo’n 10 minuten afkoelen op een rooster. Verwijder vervolgens de vorm en laat de citroen rabarber cake volledig afkoelen op het rooster. Tot slot verwijder je het bakpapier voorzichtig.

Voor de paasbrunch had ik scones gebakken die ik serveerde met zelfgemaakte lemon curd. Daar was echter nog heel veel van over en ik realiseerde me ineens dat ik dit seizoen nog niets met rabarber gemaakt had. Tijd om daar verandering in te brengen, want zoals blijkt uit de vele recepten die er al op mijn blog staan met rabarber: ik ben dol op die groente! Dus kocht ik een bos rabarber en maakte daarmee deze heerlijk frisse citroen rabarber cake. De cake is lekker luchtig en de combinatie van rabarber en citroen komt erg goed tot z’n recht. Ik nam ‘m mee naar kantoor en daar was ie binnen een uur helemaal op en werd ik overladen met complimenten over de smaak. Een aanrader om deze citroen rabarber cake zelf te bakken dit weekend dus!


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.