Ingrediënten 1 tulband
Voor de cake
• 300g bloem
• 17g bakpoeder
• 300g witte basterd suiker
• 300g roomboter op kamer temperatuur
• 1 mespunt zout
• 5 eieren op kamer temperatuur
• 125ml zure room
• sap van 1 citroen
• geraspte schil van 3 citroenen
Voor de vulling
• 1/2 portie lemon curd (eventueel kun je ook lemon curd uit een potje gebruiken)
Voor het glazuur
• sap van 1 citroen
• 150 – 200g gezeefde poedersuiker
Begin met het maken van de lemon curd. Dit kun je eventueel al een dag of zelfs een week van te voren doen. De lemon curd moet helemaal afgekoeld zijn voordat je het kunt gebruiken als vulling.
Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Vet een tulband vorm van 24cm doorsnede (inhoud circa 2 liter) in met boter en bestuif met bloem.
Mix de boter met de suiker in ongeveer 4 minuten licht en luchtig. Rasp de schil van de citroenen met een fijne rasp en voeg dit toe. Klopt in een andere kom de eieren los. Voeg de eieren al mixend in delen toe aan het boter mengsel.
Meng de zure room met het citroensap totdat er een gladde massa ontstaat. Zeef de bloem. Voeg nu om en om een eetlepel bloem en citroenroom toe aan het botermengsel en blijf mixen. Zeef tenslotte het bakpoeder en mix dit door het beslag.
Schep het beslag in de tulbandvorm en bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar. Controleer vanaf 55 minuten of de tulband gaar is. Dit kun je doen door er in het midden een satéprikker in te steken, deze moet er schoon uitkomen. Wanneer de cake gaar is haal je de vorm uit de oven. Laat de cake rusten in de vorm. Wanneer de cake loskomt van de vorm, Keer je de vorm om op een roster en laat je de cake daarop helemaal afkoelen.
Wanneer de cake volledig is afgekoeld kun je beginnen met vullen. Dit doe je met een injectienaald of spuitje (o.a. verkrijgbaar bij de apotheek of via bol.com waar ze verkocht worden om vlees mee te marineren). Doe de lemon curd in de injectienaald en spuit in de cake. De lemon curd zorgt voor een lekkere frisse toevoeging in de cake dus je kunt hem prima om de 2 centimeter inspuiten. Vind je dit teveel gedoe? Je kunt er ook voor kiezen om de lemon curd los te serveren of de cake door te snijden, met lemon curd te bestrijken en de bovenkant er weer op te leggen. Dit is wel iets minder lekker omdat de lemon curd dan minder echt in de cake trekt, maar het is een prima alternatief.
Maak tenslotte het glazuur. Zeef de poedersuiker. Meng vervolgens het citroensap met de poedersuiker. Voeg de poedersuiker in delen toe, dan mengt het makkelijker. Het glazuur moet de dikte van yoghurt hebben. Als het te dun is kun je nog wat extra poedersuiker toevoegen, is het te dik voeg dan nog wat extra citroensap toe. Schenk het glazuur over de cake en laat stollen.
Bron: Judith’s Cakes
Wist je het al? Heel Holland Bakt is vanaf 7 september weer iedere week te zien. Vorig jaar heb ik genoten van dit tv programma en er heel wat inspiratie opgedaan. Ook deze cake kwam daar voorbij. Ik houd van de frisheid van citroen dus toen ik Georges deze citroencake zag maken ging hij ook meteen op mijn lijstje. Het duurde alleen even voordat ik er aan toe kwam want ik had nog geen tulbandvorm. Daar kwam met Sinterklaas verandering in maar in de winter vind ik citroen toch minder goed passen. Laatst kwam ik het recept tegen op het blog van Judith (wat vol staat met lekkere cakes en taarten) en werd er zo weer aan herinnerd. Ik maakte deze cake voor Vaderdag, maar maakte het glazuur toen niet dik genoeg waardoor het er niet mooi genoeg uitzag voor een foto. Even goed was de cake verrukkelijk, heerlijk fris maar ook precies zoet genoeg! Ik besloot daarom om ‘m in de herhaling te gooien en voor de verjaardag van mijn schoonmoeder te bakken. Zij een lekkere cake, ik alsnog een mooie foto en een lekkere recept om online te zetten, goede deal toch ;)?