Coquilles met bacon kruim en doperwten crème


Ingrediënten voor 8 personen:
Voor de doperwten avocado crème:
– 100g doperwten
– 1 sjalot
– 150ml groentebouillon
– 75ml kookroom
– Scheut citroensap
– 1/2 avocado
Voor het bacon kruim:
– 2 plakken bacon
Verder nodig:
– 8 coquilles
– Grill pan of barbecue
– Staafmixer

Begin met het maken van de doperwten avocado crème. Dit kun je prima al een dag eerder doen. Snipper het sjalotje. Verhit een scheut olijfolie in een wokpan en fruit hierin de ui goudbruin in circa 4 minuten. Voeg de doperwten toe en wok ze een paar minuten mee.

Giet de bouillon in de wok en breng aan de kook. Stoof de erwten in 8 tot 10 minuten beetgaar zodat de bouillon verdampt.

Giet de room  en citroensap erbij en laat nog 10 minuten zachtjes koken totdat de erwten zacht zijn en het vocht wat geslonken is. Haal de pan van het vuur.

Halveer de avocado en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees eruit en voeg dit toe aan het doperwtenmengsel. Pureer dit met een staafmixer tot een smeuïg geheel en laat een beetje afkoelen. Doe de crème in een spuitzak en zet weg in de koelkast om af te koelen en verder op te stijven.

Ga verder met het bacon kruim. Ook dit kun je prima al een dag eerder maken. Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak de bacon op laag vuur in zo’n 20 minuten knapperig. Laat afkoelen, verkruimel in stukjes en bewaar in een afgesloten bakje tot gebruik.

Vlak voor het opdienen, grill je de coquilles. Dit doe je in een grill pan met een klein scheutje olijfolie of op een hete barbecue met gietijzeren rooster. De coquilles hebben circa 1 tot 2 minuten per kant nodig op de grill totdat ze mooi goudbruin zijn.

Neem 8 amuse lepels (of kleine bordjes). Spuit hierop een toefje van de doperwten avocado crème, beleg met een coquille en top af met het bacon kruim.

Deze coquilles met bacon kruim en doperwten crème waren een van de amuses die wij serveerden tijdens het Kerstdiner. Ik ben dol op coquilles en vind het altijd leuk om hier iets mee te maken. Dit keer werd dat dit recept. Een combinatie van diverse structuren en smaken die erg lekker bij elkaar passen. De coquilles met bacon kruim en doperwten crème vielen in ieder geval erg in de smaak bij de schoonfamilie en ik ga dit zeker vaker op deze manier serveren.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.