Ingrediënten voor 4 personen:
Bodem
• 140g (spelt)bloem
• 70g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
• 1 losgeklopt ei
• 1 tot 2 eetlepels koud water
• snuf zout
• 1 volkoren beschuit
Vulling
• 1 courgette
• 250g cherry tomaatjes
• 2 eieren
• 3 eetlepels Griekse yoghurt
• 1 eetlepel Italiaanse kruiden
• Peper & Zout naar smaak
• 100g zachte geitenkaas
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met het zout en de roomboter met je handen of in de keukenmachine. Voeg het ei en water toe en kneed tot een soepel deeg. Bekleed een springvorm (doorsnede 22cm) met bakpapier en vet in met een klein beetje olijfolie. Rol het deeg uit (gebruik eventueel wat extra speltbloem als het teveel plakt) en bekleed de vorm ermee. Snijd het eventuele overtollige deeg weg, prik de bodem in met een vork en bestrooi met 1 verkruimelde volkoren beschuit (of paneermeel). Eventueel kun je het deeg ook een dag eerder maken en in de koelkast bewaren tot gebruik.
Rasp de courgette en halveer de tomaatjes. Meng de groentes met elkaar en verdeel over de taartbodem.
Klop de eieren los en snijd de geitenkaas in stukjes. Roer de yoghurt, kruiden en geitenkaas door de eieren en verdeel dit mengsel over de quiche.
Bak de quiche in circa 45 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Voor mijn 30ste verjaardag gaf ik een feestje waarbij veel mensen ook bleven eten. Een van de gerechten die ik serveerde was deze courgette taart met tomaatjes. Het idee voor een quiche met geraspte courgette zat al een tijdje in mijn hoofd, aangezien ik dit wel vaker bij een vriendin gegeten had en ‘m daar altijd erg lekker vond. Laatst maakte een collega ook een variant quiche met geraspte courgette en ook die viel erg in de smaak. Hoog tijd dus om mijn eigen versie te maken. Ik hield ‘m dit keer vegetarisch omdat ik al wat andere vleesgerechten serveerde, maar je kunt er natuurlijk nog kip of gehakt aan toevoegen als je dat lekker vindt. Maar persoonlijk vond ik deze versie erg lekker!