Vandaag een wat andere boekreview dan anders, De Smaakbijbel is namelijk geen kookboek. Ik heb dan ook even getwijfeld of ik er een stukje over zou schrijven maar het is wel een belangrijke inspiratiebron dus ik besloot het toch te doen. Ik zag de Smaakbijbel voor het eerst op mijn werk, waar we het boek in de kast hebben staan en soms gebruiken voor het bedenken van nieuwe smaken. Toen Mark en ik bij Reuring gingen eten stond het boek daar ook op de plank en vertelde ik hem erover. Iets meer dan een week later lag ik geveld door de griep in bed toen er een pakketje van Bol arriveerde met daarin de Smaakbijbel: kadootje van Mark 🙂
Sindsdien gebruik ik het boek veelvuldig bij het bedenken van nieuwe creaties. De Smaakbijbel is zoals gezegd geen kookboek. Wat is het dan wel? Een boek waarmee je de perfecte smaakcombinaties bedenkt. Stel, je wil graag iets maken met pompoen maar je hebt hier nog niet zo vaak mee gewerkt en vraagt je af wat er lekker bij zou zijn. Dan pak je de smaakbijbel en zoek je in het register naar pompoen. Je vindt dan een hele lijst van dingen waar pompoen lekker bij is, zoals geitenkaas bijvoorbeeld. Op die manier bedacht ik deze pompoen quiche met geitenkaas en spekjes.
Het boek is opgedeeld in een aantal smaakgroepen zoals geroosterd (koffie en chocolade), vlees, kaas, citrus en specerijen. Natuurlijk staan niet alle ingrediënten in het boek want dat zou onmogelijk zijn maar je komt hier mee wel degelijk tot nieuwe en lekkere smaakcombinaties. Bij veel van de genoemde combinaties staat ook in het kort een recept beschreven wat die combinatie gebruikt maar met dit boek bedenk je ook makkelijk je eigen recepten.
Kortom: de Smaakbijbel mag niet ontbreken in jouw boekenkast als je graag zelf recepten bedenkt en zoekt naar lekkere combinaties! Wil jij het ook in je boekenkast hebben staan? Als je de Smaakbijbel via deze link koopt bij Bol.com help je meteen Uit de pan van San een beetje.