Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de kersen mousse:
– 125g (diepvries) kersen
– 2 gelatine blaadjes
– 50ml slagroom
– 50g fijne kristalsuiker
Voor de witte chocolade mousse:
– 125ml slagroom
– 1 blaadje gelatine
– 55g melk
– 27g suiker
– 20g witte chocolade pastilles (of in stukjes gehakte chocolade)
Voor de speculaas crumble:
– 100g zelfrijzend bakmeel
– 80g donkere basterdsuiker
– 50g havermout
– 80g margarine
– 5g koek- en speculaaskruiden
– Snufje zout
Ter garnering:
– Losse (ontdooide) kersen
– Witte chocoladekrullen (deze maak je mooi door met een kaasschaaf langs een reep te gaan)
Voor dit herfst dessert met kersen heb je een staafmixer nodig. Wanneer je de opmaak van het bord gelijk wil krijgen aan hoe dit op mijn foto staat heb je tevens een siliconen cakepopvorm en een siliconen bolvorm met 4 bollen nodig. Voor de grote bollen kan een siliconen muffinvorm ook een goed alternatief zijn.
Begin met het maken van de kersen mousse. Als je met diepvries kersen werkt moeten deze eerst ontdooid zijn. Week de gelatineblaadjes in water. Pureer de kersen tot een glad mengsel met de staafmixer. Klop ondertussen de slagroom half stijf met de suiker. Verwarm de gepureerde kersen in een steelpan op laag vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan de verwarmde kersen. Roer goed door met een garde totdat alle gelatine is opgelost. Laat even 5 minuten staan en roer nogmaals goed door met de garde. Voeg dit nu toe aan het slagroommengsel en meng goed. Neem 4 siliconen bolvormpjes en verdeel de mousse daarover. Zet deze 2 uur in de vriezer, een paar uurtjes langer kan ook.
Ga verder met het maken van de witte chocolade mousse. Week de gelatine in koud water. Klop de slagroom zonder suiker tot yoghurtdikte. Doe de melk met de suiker in een steelpan en verwam op middelhoog vuur totdat het net niet kookt. Haal de pan van het vuur. Los hierin de gelatine en witte chocolade op door goed te roeren met een garde. Laat afkoelen en spatel voorzichtig door de geklopte room. Verdeel de mousse over een siliconen cakepop vorm en zet deze 2 uur in de vriezer, een paar uurtjes langer kan ook.
Hierna bak je de speculaas crumble. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterd suiker, havermout, speculaaskruiden en een snufje zout in een grote kom. Smelt de margarine in een pannetje en voeg dit al roerend toe aan het meelmengsel totdat een kruimelig deeg ontstaat. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de kruimels hierover. Bak ze in het midden van de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster. Als het erg is gaan klonteren in de oven, kun je wat meer verkruimelen wanneer het dusdanig is afgekoeld dat je het kunt oppakken. Bewaar volledig afgekoeld in een luchtdichte bak. Eventueel kun je de speculaas kruimels ook al een dag eerder maken.
Tot slot ga je de borden opmaken. Bestrooi de borden eerst met wat speculaas crumble. Haal vervolgens beide mousses uit de vriezer en leg op ieder bord 1 kersen mousse bol en 2 bolletjes witte chocolade mousse. Doordat de mousses bevroren zijn kun je de bolletjes er mooi uitdrukken. Geef ze vervolgens op het bord nog een half uur (iets langer kan ook) de tijd om te ontdooien. Garneer tot slot met de rest van de speculaas crumble, de achtergehouden kersen en de witte chocolade krullen.
Wanneer je niet met een siliconen vorm werkt is het zeer lastig de mousse goed te kunnen storten.
Toetjes maken met behulp van siliconen vormpjes is mijn favoriete trucje om iets simpels op tafel te zetten wat er spectaculair uit ziet. Hoewel kersen natuurlijk eigenlijk geen herfst of winter fruit zijn is dit herfst dessert met kersen wel echt perfect als afsluiter van een diner op een donkere dag. De mousses zijn fluweelzacht en de combinatie van kersen en witte chocolade is heerlijk. De crumble zorgt voor de kruidigheid in dit gerecht en tevens voor een afwisselend mondgevoel. Ik maakte dit recept vorig jaar in de herfst 2 keer vlak na elkaar en ben het eerlijk gezegd daarna een beetje vergeten. Tot nu, want hij gaat nu weer snel op mijn lijstje 😉