Toen wij nog in Amsterdam woonden, zat er om de hoek een goede poelier. Toen maakten we dan ook regelmatig eendenborstfilet klaar. Hier in het dorp zit helaas geen poelier, maar toen we een tijdje geleden in een landwinkel waren waar ze lagen, besloten we maar eens eendenborstfilet op de barbecue te proberen. Daarbij aten we rode kool bij die we ook op de kamado bereidden. Het geheel was ontzettend lekker, dus dit wordt morgen het hoofdgerecht van ons kerstdiner samen met aardappelgratin en stoofpeertjes gestoofd in port.
Ingrediënten voor 2 personen:
– 1 eendenborstfilet
– Eventueel scheutje crème de cassis
Voor dit recept heb je een kamado barbecue nodig met een hitteschil en gietijzeren rooster.
Steek de barbecue aan en verwarm tot 110 graden op indirecte warmte (dus met het hitteschild). Haal de eendenborst uit de koelkast, dep droog met keukenrol en snijd het overtollige vet van de zijkanten van de eendenborstenfilet. Snijd de vetlaag kruislings in en leg de eendenborstfilet op de vleeskant op het rooster.
Gaar de eendenborstfilet tot een kerntemperatuur van 45 graden. Haal het vlees van de barbecue, verwijder het rooster met het hitteschild en breng de temperatuur van de barbecue naar 225 graden met het gietijzeren rooster.
Grill de eendenborstfilet op het gietijzeren rooster op de volgende wijze. Begin met 2 minuten op de vleeskant, vervolgens draai je het vlees een kwartslag en grill je die zijkant 1 minuut. Grill nu 2 minuten op de vetkant en nog 1 minuut op de zijkant die nog niet gegrild is.
Laat het vlees 5 minuten rusten en blus eventueel af met een klein scheutje crème de cassis, snijd in stukjes en serveer direct. Lekker dus met rode kool en aardappel gratin 🙂